Malaysia Dateline

Peguam Hadi mengakui rakaman suara Nik Abduh sebagai asli

Peguam yang mewakili Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang di London melawan Sarawak Report (SR) dalam perbicaraan berkaitan dana yang disalurkan ke parti itu, mengakui rakaman audio suara yang menjadi kontroversi mengaitkan suara Ahli Parlimen Pasir Mas Nik Abduh Nik Aziz, adalah asli.

Memetik laporan SR semalam, peguam yang mewakili Abdul Hadi, Jacob Dean mengesahkan perkara itu di mahkamah London mengatakan Abdul Hadi tidak pasti keaslian rakaman itu, tidak memungkinkan keperluan untuk mengenal pasti pemilik suara itu melalui pakar forensik.

Dalam perbicaraan itu juga menunjukkan bahawa Nik Abduh mungkin hadir pada masa rakaman itu dilakukan, termasuk Zaharuddin Muhammad (menantu Abdul Hadi) yang akan menjadi antara saksi yang akan memberikan keterangan di mahkamah.

Dengan petunjuk baharu itu, Hakim dijangka akan memanggil semua saksi bagi kedua-dua pihak, mulai 1 April 2019 yang akan berlansung selama 11 hari.

“Kami menjangkakan 8 atau 9 saksi untuk disoal berkaitan isu-isu yang dibangkitkan oleh pihak pendakwaan berkaitan dana itu disalurkan kepada pemilik sebuah sekolah agama.

“Tuduhan bahawa setiausaha politik yang menjalankan kempen pilihan raya, mengetahui pembayaran berkaitan kemudian Dr Mohd Zuhdi Marzuki, akhirnya mengakui bahawa Pas telah menerima pembayaran itu.

“Nampaknya dia (Dr Mohd Zuhdi  yang juga Bendahari Pas) perlu memberi keterangan. Juga 3 orang pemegang amanah yang dikatakan telah menerima dana rasuah, sekurang-kurangnya satu mungkin dua dari mereka (pemegang amanah). Ini membawa anda kepada yang ke enam. Ada lelaki di dalam pita rakaman, Nik Abduh.

” Itulah persiapan awal kami untuk saksi mengenai apa yang dipohon anak guam,” ujar Jacob Dean yang mewakili Abdul Hadi.

Dean juga memberitahu hakim bahawa Abdul Hadi berhasrat untuk membawa beberapa orang lain dari Kuala Lumpur ke London untuk meyokongnya atas dakwaan yang dibuat oleh SR melalui laporan mereka.

Sebagai rekod sebelum ini Nik Abduh dalam satu kenyataannya di facebook menafikan suara di dalam audio itu adalah suaranya.

Nik Abduh mendakwa dakwaan ucapan itu yang mengaitkan dirinya adalah karut, marut dan fitnah terhadapnya.

Pada tahun lalu, Pas dihambat kontroversi apabila dikatakan menerima sumbangan wang daripada Umno dan perkara itu dilaporkan Sarawak Report yang juga mendakwa Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menerima RM90 juta daripada  Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Rakaman audio Nik Abduh itu pula  dipercayai dirakam dalam satu pertemuan tertutup dengan beberapa pimpinan Pas Kelantan .