Malaysia Dateline

Pejuang hak pengguna S.M Idris meninggal dunia

Pengerusi Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang SM Mohamed Idris meninggal dunia hari ini di Pusat Perubatan Gleneagles.

Beliau menghembuskan nafas terakhir pada pukul 4.45 petang di usia 93 tahun dan meninggalkan empat orang anak.

Idris, bekas ahli majlis perbandaran Pulau Pinang, dilahirkan di selatan India pada 6 Dis, 1926.

Bermacam jenis kempen kesedaran dan isu alam sekitar yang telah berjaya dibawa di dalam negara ini hasil daripada usaha beliau merintis perjuangan ini semenjak tahun 1970 an.

Beliau mendapat pendidikan di madrasah Islam dan sekolah Tamil di India, sebelum menghadiri sekolah mubaligh Kristian di Pulau Pinang.

Beliau menyertai bapanya, syarikat perkapalan SM Mohamed Yusoff Rawther, yang dimulakan pada tahun 1915 dengan kira-kira 10 tongkangs.

Selepas kematian bapanya semasa pendudukan Jepun, Idris mengambil alih syarikat itu, yang menyediakan perkhidmatan perkapalan di sepanjang pantai Malaya hingga ke Burma.

Beliau kemudian memulakan kesatuan yang dikenali sebagai Persatuan Pemetik Api Pulau Pinang, kesatuan untuk hak-hak pekerja perkapalan.

Dikenali ramai sebagai bapa pergerakan pemakai, dia terus mengarahkan CAP ke dalam persatuan pengguna yang paling aktif dan vokal Malaysia sejak memegang jawatan itu pada tahun 1969.

Selain CAP, Idris juga mengasaskan kumpulan tekanan alam sekitar Sahabat Alam Malaysia, serta Institut Masyarakat, Rangkaian Dunia Ketiga dan Warga Antarabangsa.

Jenazah beliau akan dikebumikan esok pagi di tanah perkuburan Masjid Hashim Yahya di Jalan Perak.