Malaysia Dateline

Pelajar UTHM hanya makan nasi putih dan kuah, dakwa peniaga kedai makan

Krew ‘Jelajah Live Bongkar’  telah membuat liputan di sekitar kawasan Batu Pahat bagi mendapatkan respons orang ramai mengenai kenaikkan harga barang yang kian mencengkam masyarakat di negara ini.

Menurut Baharudin Omar, 55 , (Gambar)  yang meluahkan rasa simpatinya melihat nasib pelajar-pelajar di UTHM  dakwanya, terpaksa berjimat sehingga terdapat dikalangan pelajar itu hanya makan nasi berlaukkan kuah serta air kosong semata-mata.

Pengusaha kedai makan yang menjadi tumpuan pelajar dari universiti itu juga meluahkan rasa tidak puas hatinya dengan keadaan ekonomi yang semakin mendesak rakyat ketika ini sehingga turut menjejaskan perniagaannya.

“Kalau tengok pelajar yang datang makan di sini hanya makan nasi putih, kuah serta air kosong saja. Kita akan berasa sedih dan kebanyakan mereka datang dari keluarga yang susah serta tidak berkemampuan.

“Dulu ada juga pelajar yang hidup macam ni, kalau dulu dari sepuluh orang kita akan tengok dua daripadanya saja yang makan macam ni tapi hari ni boleh dikatakan lapan hingga sembilan orang yang akan makan macam ni sepanjang waktu.

“Ekonomi kita teruk, saya akui pelanggan saya semakin susut dan peniagaan ini tidak rancak macam dulu. Bagi saya ini adalah disebabkan faktor ekonomi rakyat yang semakin teruk terbeban, cuba lihat gaji macam tu tapi barang belanja semakin mahal,” katanya.

Suhaizan Kaiat Manakala Pengarah program ‘Jelajah Live Bongkar’, Suhaizan Kaiat (Gambar kiri) meluahkan kesedihannya dengan apa yang berlaku terhadap pelajar yang terpaksa menanggung kesan dari kepincangan pengurusan ekonomi di negara ini.

Naib Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Negeri Johor itu juga menegaskan agar pihak kerajaan memandang serius akan perkara yang berlaku ini supaya pelajar-pelajar di Institut Pengajian Tinggi (IPT) dapat meneruskan pembelajaran mereka secara lebih selesa dari keadaan sekarang.

“Saya merasa sedih dengan apa yang berlaku ketika ini mengenai nasib pelajar-pelajar di IPT khususnya di UTHM yang terpaksa mengikat perut atau berjimat sehingga tahap sebegini rupa sedangkan negara kita digemburkan sebagai negara membangun.

“Harapan saya adalah untuk pihak kerajaan segera menyelesaikan masalah ini agar pelajar-pelajar di IPT dapat menjalani pembelajaran mereka secara lebih selesa tidak seperti hari ini mereka dijadikan mangsa akibat daripada pengurusan ekonomi yang tidak cermat,” kata Suhaizan.

Program ‘Jelajah Live Bongkar’ ini adalah suatu insiatif bagi mendekati masalah yang dialami oleh masyarakat terbanyak di negara ini dalam menjalani atau menghadapi permasalahan yang berlaku dalam hidup mereka hari ini.