Malaysia Dateline

Pelaksanaan cukai ke atas minuman bergula dapat kurangkan kos perubatan ,kata MATA

Pelaksanaan cukai ke atas minuman bergula yang bermula pada Isnin, dapat membantu kerajaan mengurangkan kos perubatan berikutan pengambilan gula yang berlebihan dalam kalangan rakyat, kata Presiden Persatuan Akauntan Percukaian Malaysia (MATA) Datuk Abdul Aziz Abu Bakar.

Beliau berkata duti eksais sedia ada yang dikenakan ke atas rokok, arak dan sebagainya bertujuan mengelak rakyat daripada menghadapi masalah kesihatan.

“Kerajaan tidak akan mendapat banyak hasil daripada pengeluar kerana mana-mana negara yang memperkenalkan cukai soda, pengeluar akan menukar produk mereka supaya dapat menghasilkan produk yang dapat mengelak daripada membayar cukai gula.

“Rakyat perlu faham, mereka (kerajaan) telah menimbang tara dan kerajaan sudah memberi banyak masa kepada komuniti perniagaan untuk menyesuaikan diri dan mengambil peluang untuk menyusun strategi dari segi produk dan cara pengeluaran.

“Cukai gula ini memberi kesan positif dari segi kos perubatan yang bermakna kita akan membentuk masyarakat yang mengambil berat mengenai pengambilan gula,” katanya kepada Bernama pada Isnin.

Abdul Aziz berkata rakyat Malaysia juga akan menjalani kehidupan yang lebih sihat berikutan rakyat akan mengurangkan pengambilan gula.

Abdul Aziz berkata impak daripada pelaksanaan cukai tersebut kepada pasaran modal adalah jangka pendek kepada jangka sederhana berikutan ia merupakan tempoh penyesuaian.

“Secara umumnya, orang akan melihat sentimen merosot, itu sebabnya pasaran saham turun sedikit,” katanya.

Katanya kerajaan perlu menjelaskan kepada rakyat dan memastikan mereka memahaminya bahawa pengenalan cukai ke atas minuman bergula tidak akan menjana pendapatan yang besar kepada negara tetapi sebagai langkah alternatif untuk mengurangkan pengambilan gula.– BERNAMA