Malaysia Dateline

Pembaharuan telah dimulakan, berharaplah untuk kejayaan

Untuk menilai dan menghakimi kerajaan Pakatan Harapan (PH) dalam tempoh setahun sejak 9 Mei 2018 adalah lebih baik atau kurang baik berbanding jika Barisan Nasional (BN) terus memenangi dan meneruskan pemerintahan selama lebih dari 60 tahun di negara ini adalah tidak adil.

Satu perkara yang pasti, sekiranya BN menang, kesalahan yang dilakukan oleh ahli politik dan kroni penjawat awam terutamanya mengenai perkara yang berkaitan dengan 1MDB akan berterusan.

Mujurlah tindakan segera telah diambil untuk menghentikan kerosakan dari terus berlaku dan menyekat urusan pengubahan wang haram berbilion ringgit dari 1MDB.

Setahun yang lalu, seluruh jentera kerajaan dikatakan ‘membusuk’ sehingga ke teras dan rakyat terutama pengundi telah mengambil keputusan untuk menukar ‘keburukan dan kebusukan’ daripada berterusan dengan yang ‘baik’.

Pembaharuan yang bermakna telah dimulakan dan dilaksanakan untuk memastikan ‘apa yang dikatakan dan dianggap buruk’ untuk melakukan sesuatu pada masa lalu di ‘ubah’; dan kebertanggungjawaban, integriti, tadbir urus yang baik dan kedaulatan undang-undang diberikan keutamaan.

Institusi seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Lembaga Tabung Haji, Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) dan lain-lain terus berfungsi dalam mod “perniagaan seperti biasa”.

Mesej yang kuat yang ingin disampaikan adalah rasuah terutama penyalahgunaan maupun penyelewangan kuasa tidak boleh, tidak akan diterima dan tidak dibenarkan.

Dalam hal ini, tuduhan dan dakwaan rasuah terhadap mantan perdana menteri dan ahli politik lain termasuk tokoh korporat menceritakan dan menggambarkan tentang kesungguhan dan betapa seriusnya kerajaan dalam menjalankan ‘apa yang dikata’.

Kita seharusnya memberi ‘tabik hormat’ untuk Perdana Menteri yang berani, jujur dan telus dalam memberikan hanya lima daripada 10 dalam penilaiannya terhadap kerajaan yang sedang memerintah.

Tentu sekali beliau, mengenalpasti, berpengetahuan dan mengakui banyak kelemahan pada barisan menteri Kabinet yang baru, yang pastinya tidak serta kurang berpengalaman sebagai jentera pemerintahan.

Ini sememangnya satu pengakuan yang jujur dan telus terhadap prestasi tahun pertama parti gabungan yang baru terbentuk yang mengambil alih pemerintahan.

Dengan tadbir urus yang lebih baik dan penekanan kepada kerajaan yang bersih, penilaian antarabangsa kita juga telah meningkat dan telah bertambah baik.

Pengiktirafan dan penghormatan dari badan antarabangsa yang diterima oleh PM mungkin adalah untuk beliau seorang tetapi bolehkah kita menganggapnya sebagai kejayaan bersama?

Kita telah belajar dengan cara yang sukar bahawa ‘seseorang’ tidak seharusnya memiliki kuasa besar yang dapat disalahgunakan dengan mudah.

Perbuatan dianggap ‘memusnahkan’ dan menyakitkan (seperti 1Malaysia) sedang beransur dihapuskan; begitu juga dengan menginstitusikan perpecahan kaum seperti kehadiran wajib kursus Program Latihan Khidmat Negara oleh Biro Tata Negara untuk satu kaum.

Namun begitu, masih banyak perkara yang perlu dilakukan kerajaan yang sedang memerintah dari segi menjaga kesejahteraan rakyat dan menangani kenaikan kos sara hidup.

Kerajaan PH perlu bekerja dan berusaha keras untuk mendapatkan kepercayaan semua rakyat Malaysia.

Kerja dan usaha ini perlu dilakukan dan dilakukan dengan betul. Rakyat dan penduduk Malaysia akan menilai kerajaan PH dengan apa yang mereka lakukan.

Tidak ada negara dan kerajaan memerintah negara di dunia ini yang sempurna, namun Malaysia adalah negara tanah air kita, dan kita harus bersyukur dilahirkan di Malaysia.

Tentunya kita berhasrat dan berharap bahawa ahli politik dan pemimpin kita tidak akan memisahkan dan membahagikan kita dengan ketaksuban agama, politik dan perkauman.

Kerajaan tidak boleh membezakan dan membenarkan mereka yang berkepentingan untuk mengeksploitasikan perbezaan kita sementara pada masa yang sama berusaha keras untuk menghilangkan negativiti hubungan kaum.

* Azizi Ahmad adalah seorang pendidik senior