Malaysia Dateline

Pembangkang semakin terancam Anwar kembali ke Parlimen

Penganalisis politik dari Universiti Malaya (UM), Prof. Madya Dr. Awang Azman Awang Pawi berpendapat pembangkang semakin terancam dengan kembalinya Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Parlimen.

Menurutnya, pendirian Ketua Umum PKR itu dalam hal-hal berkepentingan nasional membuatkan Pas dan Umno sukar untuk menyerang Pakatan Harapan (PH) yang kini menguasai kerajaan.

“Pembangkang semakin sukar dan terancam apabila Anwar kembali ke Parlimen.

“Hal ini kerana kebanyakan isu yang sering dibangkitkan oleh pembangkang seperti isu berkaitan Melayu, Islam, institusi diraja akan dapat dipatahkan oleh Anwar sendiri di Parlimen.

“Sebabnya, Anwar dianggap tokoh yang banyak berjuang isu-isu tersebut dahulu dan kini,” katanya ketika dihubungi Malaysia Dateline.

Jelasnya, kemunculan Ahli Parlimen Port Dickson itu dalam perbahasan di Dewan Rakyat selepas ini juga memberi isyarat kukuhnya PH sebagai kerajaan.

“Anwar ke Parlimen bermakna kedudukan PH semakin kuat, semakin mantap dan mampu mematahkan hujah-hujah pembangkang dalam isu nasional juga,” kata Dr. Awang Azman.

Mengulas lanjut, pensyarah Akademi Pengajian Melayu (APM) UM itu berkata, Anwar juga dijangka akan mereformasikan Parlimen iaitu memastikan proses semak dan imbang berlaku dalam fungsi eksekutif, perundangan dan kehakiman.

Ujarnya, Anwar akan memastikan ketiga-tiga institusi tersebut berfungsi dengan baik dan tidak bertindan bagi mengelak wujudnya situasi monopoli daripada mana-mana pihak.

“Dengan pendekatan berkenaan, badan eksekutif akan terus memainkan peranannya dan badan kehakiman mempunyai sempadan tersendiri.

“Jikalau terdapat unsur yang cuba memanipulasikan antara tiga fungsi ini, ia boleh menjejaskan sistem pentadbiran negara.

“Jadi, peranan Anwar penting kerana reformasi di Parlimen memerlukan pemimpin yang berkarisma, berpengalaman dan memainkan peranan yang dinamik,” jelasnya.

Membimbing

Dr Awang Azman juga berpendapat, Anwar bakal memantapkan suara PH di Dewan Rakyat.

“Pengalaman dan kredibiliti bekas Timbalan Perdana Menteri itu akan dapat dimanfaatkan untuk membantu Ahli Parlimen lain agar lebih berfungsi dan berkesan.

“Reformasi yang dilakukan Anwar juga akan turut memastikan isu-isu penting diketengahkan dan dibincangkan di Dewan Rakyat,” ujarnya.

Sehubungan itu, Dr. Awang Azman berharap perbahasan dan perbincangan Parlimen yang akan datang lebih bermutu.

“Ada Ahli Parlimen yang agak baru dan kurang pengalaman. Maka tugas Anwar untuk membimbing kelompok ini agar mereka ini boleh berfungsi dengan lebih baik lagi.

“Anwar akan buktikan beliau bukan gopoh dan hanya lakukan proses untuk jadi PM dalam tempoh dua tahun akan datang.

“Anwar akan memberikan Tun Mahathir ruang dan laluan untuk buat hala tuju politik dalam tempoh dua tahun ini dalam tadbir urus negara tanpa campur tangan politik Anwar,” hujahnya.

Beliau juga berpendapat Anwar akan membuktikan bahawa dirinya ialah Perdana Menteri yang terbaik untuk mengambil alih teraju pimpinan selepas dua tahun akan datang.

“Pada masa yang sama, Anwar juga akan pastikan tidak akan overshadow PM pada masa kini kerana belajar daripada tragedi politik 1998 agar tidak berulang kali,” tambah Dr Awang Azman lagi.