Malaysia Dateline

Pemikiran awal tentang PM

Tidak dapat dielakkan, dalam satu atau dua hari ini pratonton apa yang akan datang di bawah kerajaan Perikatan Nasional Umno akan menjadi lebih jelas.

Pertama sekali pelantikan kabinet. Jelas sekali kerja utama akan pergi kepada pemimpin Umno dan begitu banyak yang ditetapkan oleh Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, boleh lakukan untuk mengecilkan kabinet tanpa memarahkan harapan dalam kalangan penyokongnya. Pendahulu beliau, Mahiaddin Md Yasin telah memihak kepada membeli cara untuk kekal berkuasa.

Pelantikan kabinet dan pelantikan eksekutif utama juga akan menunjukkan sikap Ismail Sabri terhadap Kluster Mahkamah, secara prinsip keputusan Peguam Negara.

Jika dia menolak AG semasa, Idrus Harun, kita harus mengutuk setiap gerak langkah orang baru. AG adalah orang utama dalam perbicaraan rasuah bekas menteri dan pemimpin Umno.

Seorang Perdana Menteri tidak perlu campur tangan mahkamah untuk mempengaruhi hasil perbicaraan ini. Orang yang memutuskan arah perbicaraan ialah pendakwa dan AG berkuasa atas pendakwaan.

Ingatlah bahawa keputihan tidak berjumlah kepada perolehan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur Riza Abdul Aziz pada Mei tahun lalu pengubahan wang melibatkan AS$ 248 juta (RM1. 08 bilion) dikaitkan dengan 1 MDB? Ia dibuat atas permohonan oleh ad hoc pendakwa raya Gopal Sri Ram.

Ismail Sabri boleh membuktikan kemerdekaan dan keikhlasan beliau untuk berkhidmat kepada rakyat dengan tidak termasuk Kluster Mahkamah daripada pentadbiran beliau, mengurangkan saiz kabinet dan tali dalam golongan profesional serta pemimpin masyarakat ke dalam kerajaan. Saya tidak berani membuat spekulasi bahawa dia akan menubuhkan sebuah kerajaan perpaduan nasional.

Beliau sama ada cuba menyembuhkan luka negara dengan menjadi Perdana Menteri bagi seluruh rakyat Malaysia atau mewujudkan discord yang lebih besar dengan menjadikan kerajaan Umno kleptokrat.