Malaysia Dateline

Pemimpin baik merendah diri

Azizi Ahmad

Satu penulisan kolum yang menarik mengenai pengurusan dengan tajuk menarik, “The Best Bosses Humble Bosses (Bos terbaik merendah diri) ” muncul di Wall Street Journal.

Artikel tersebut melaporkan bahawa para pemimpin yang merendah hati/ diri “mengilhami kerja berpasukan yang rapat, pembelajaran yang cepat dan prestasi tinggi dalam pasukan mereka.”

Ia turut melaporkan bahawa satu firma perunding sumber manusia merancang untuk memperkenalkan satu program pentaksiran untuk mengenal pasti sifat keperibadian yang merangkumi “keikhlasan, kesopanan, keadilan, kebenaran, dan tidak berpura-pura ,” yang diilhami sebahagiannya oleh apa yang disebut oleh dua profesor psikologi sebagai H Factor (“gabungan kejujuran dan kerendahan hati. “)

Meraikan unsur kerendahan hati memang kedengaran hebat, dan memang begitu, tetapi isu ini selalu muncul sebagai tajuk utama harian dalam media jurnal dan realiti budaya perniagaan dan politik kita.

Namun tidak ada yang akan menggunakan ungkapan “rendah hati” untuk menggambarkan penghuni persidangan parlimen yang ada sekarang.

Sehingga hari ini, YAB PM (sekarang) dilihat dan mungkin merupakan pemimpin yang paling berpengaruh dan berimpak tinggi di parlimen, namun sukar untuk membayangkan mereka yang kurang “kesopanan” atau “tidak berpura-pura.”

Semua ini menimbulkan persoalan yang jelas: Sekiranya kerendahan hati sangat penting, mengapa begitu banyak pemimpin hari ini, terutama pemimpin kita yang terkenal, sombong?

Atau, untuk membalikkan persoalan: Menghadapi begitu banyak bukti bahawa pemimpin yang rendah hati, sebenarnya, mengatasi pemimpin sombong, mengapa begitu sukar bagi pemimpin di setiap peringkat untuk memeriksa ego mereka dengan kedudukan mereka?

Dengan penuh kesopanan, kita harus menawarkan beberapa jawapan untuk soalan-soalan yang menjengkelkan ini.

Untuk satu perkara, terlalu ramai pemimpin berpendapat bahawa mereka tidak boleh merendah diri dan bercita-cita tinggi pada masa yang sama.

“Anggapan tersirat” di kalangan eksekutif “adalah bahawa kehidupan pada dasarnya adalah persaingan” antara instutusi, tetapi juga antara individu dalam organisasi. Dan itu bukan betul-betul pemikiran yang mengperakui kebajikan kerendahan hati.

Sebenarnya, kerendahan hati dan cita-cita tidak perlu bertentangan. Sesungguhnya, kerendahan hati dalam melaksanakan cita-cita adalah pemikiran yang paling berkesan dan berkesinambungan bagi pemimpin yang bercita-cita untuk melakukan perkara besar di dunia yang penuh dengan perkara yang tidak diketahui.

Beberapa tahun yang lalu, sekumpulan profesional sumber manusia di IBM menggunakan istilah untuk menangkap pemikiran ini.

Pemimpin yang paling efektif, pada pendapat mereka, memancarkan rasa “rendah diri,” yang mereka definisikan sebagai “kerendahan hati satu bahagian dan cita-cita satu bahagian.”

Mereka juga “menyedari bahawa setakat ini bahagian terbesar dari pencahayaan yang mengubah dunia adalah orang yang rendah hati,” tulis mereka.

“Mereka memberi tumpuan pada pekerjaan, bukan pada diri mereka sendiri. Mereka mencari kejayaan – mereka bercita-cita tinggi – tetapi mereka rendah hati ketika tiba masanya… Mereka merasa bertuah, dan bukan merasa berkuasa. ”

Terdapat satu lagi sebab besar mengapa sukar bagi pemimpin untuk merendah diri, dan ia berkaitan dengan yang pertama.

Kerendahan hati/diri dapat dirasai secara tersendiri pada saat timbulnya masalah yang sukar; ia boleh membuat pemimpin kelihatan seolah ‘terdedah dengan serangan’ ketika orang ramai mencari jawapan dan jaminan.

Pemimpin yang paling berkesan tidak berpura-pura mempunyai semua jawapan; dunia terlalu rumit untuk itu. Mereka memahami bahawa tugas mereka adalah untuk mendapatkan idea terbaik dari orang yang tepat, di mana sahaja dan dari sesiapa sahaja mereka berada.

Edgar Schein memberikan pandangan yang berguna. Dalam sebuah buku yang berjudul Humble Inquiry, beliau menjelajahi dan mendapati kandungan mengenai “seni bertanya secara lembut dan bukannya memberitahu,”

Schein mengenal pasti tiga bentuk kerendahan hati yang berbeza.

Yang pertama, “kerendahan hati yang kita rasakan di kalangan orang-orang tua dan orang kenamaan,” adalah bahagian asas dalam kehidupan sosial.

Yang kedua, “kerendahan hati yang kita rasakan di hadapan mereka yang memikat kita dengan pencapaian mereka,” adalah bahagian standard kehidupan profesional.

Dan bentuk kerendahan hati ketiga pula, beliau menyebut mengenai “kerendahan hati di sini dan sekarang,” yang paling jarang diperhatikan dalam urusan, dan paling relevan bagi pemimpin yang benar-benar ingin mencapai perkara besar.

Apa yang dimaksudkan dengan kerendahan hati di sini-dan-sekarang? Ini adalah “bagaimana perasaan saya ketika saya bergantung pada anda,” jelas Schein.

Kita hidup di dunia di mana ego mendapat perhatian tetapi kesopanan mendapat hasil. Di mana kesombongan menjadi tajuk utama tetapi kerendahan hati menjadi perbezaan.

Yang bermaksud bahawa kita semua, sebagai pemimpin atau pemimpin yang bercita-cita tinggi, menghadapi persoalan mengenai diri kita sendiri: Adakah kita cukup yakin untuk tetap merendah hati atau diri? Adakah kita cukup kuat untuk mengakui bahawa kita tidak mempunyai semua jawapan? Inilah harapan kita untuk mendapat jawapan yang tepat.

 

Azizi Ahmad adalah seorang pendidik