Malaysia Dateline

Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyidin Yasin

Pemimpin BN serang Tun Mahathir seperti masih Perdana Menteri

Suatu yang sangat menghairankan saya ialah bila pemimpin yang tidak berkuasa seperti Tun Mahathir dikecam dan diserang oleh penjilat dan pencium tangannya satu ketika dahulu yang terdiri daripada pemimpin Umno BN. Tun bersalah, Tun pengkhinat, Tun hendak jatuhkan Kerajaan Melayu berpakat dengan Cina dan macam-macam lagi kesalahan Tun disebut Umno BN. Politik hari ini seolah-olahnya Umno BN Pembangkang dan Tun Masih Perdana Menteri.

Dedah kebodohan sendiri

Kini kenyataan terbaru Tan Seri Anuar Musa, Ketua Penerangan Umno dan Datuk Abdul Rahman Dahlan, pengarah komunikasi strategik BN yang menyalah Tun Mahathir atas kegagalan Proton adalah suatu yang sangat memalukan dan menyerlahkan sifat tolol diri sendiri, Umno/Bn dan Kerajaan.

Kenyataan mereka bila dibaca menjadikan pembaca termuntah. Apa tidaknya, kecaman terhadap Tun M hanya selepas beliau tidak berkuasa dan melepaskan semua jawatan lantikan termasuk dalam Proton. Umno BN sedang berperang dengan Pemimpin pencen walhal dahulunya semasa Tun Berkuasa sebagai PM mereka inilah menjilat dan mencium tangan Tun Mahathir berulang-ulang.

Bersalah kerana mahu Najib undur

Persoalan saya, kalau pimpinan Umno BN hari ini menyatakan kesalahan lampau Tun M, di mana mereka pada waktu itu? Kenapa mereka mendiamkan diri? Kenapa hari ini baru mereka menghasut rakyat untuk menyalahkan Tun M? Mengaku sahajalah kamu semua bodoh dan bacul.

Keberanian kamu hanya pada orang yang sudah tidak lagi berkuasa. Keberanian menyerang Tun M hanya kerana hendak menyembunyikan jenayah PM Najib yang berkuasa.

Keberanian menyerang Tun M hanya kerana Tun M mahu Najib berundur dan reformasi negara mesti disegerakan. Kalau Tun M tak minta Najib undur pasti Tun tidak salah.

Proton bawah pimpinan Tun menyerlah. Proton idea Tun kebanggaan Malaysia. Proton lambang Malaysia Boleh. Macam-macam lagi ungkapan puji pada Tun.

Buat Najib dan pemimpin Umno BN, berhentilah memperbodoh dan menakutkan rakyat. Kepada seluruh rakyat jangan sembunyi dan lindungi jenayah pemimpin yang berkuasa.

DATO’ HJ MAHFUZ HJ OMAR ialah Ahli Parlimen Pokok Sena