Malaysia Dateline

Pemimpin DAPsy pertikai kuota menteri dilantik dalam kabinet PH

Pilihan calon menteri kabinet Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad didakwa “tidak munasabah” dan menunjukkan tidak menghormati parti komponen Pakatan Harapan”, kata Pengerusi Dapsy Wong Kah Woh.

Dalam satu kenyataan dipetik hari ini, Wong berkata DAP hanya mendapat enam jawatan menteri walaupun ia memegang 42 kerusi parlimen, yang kedua tertinggi dalam Pakatan selepas PKR.

“Tindakan Perdana Menteri tidak masuk akal kerana senarai itu tidak mengikut bilangan kerusi yang dimenangi oleh setiap pihak untuk mencerminkan kehendak rakyat.

“Selain itu, keputusan sedemikian juga tidak mengambil kira cadangan yang dibuat oleh kepimpinan parti komponen,” katanya semalam.

Nga Kor Ming dibiarkan manakala Chong Chien Jen dipilih sebagai Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan.

Wong menjelaskan bahawa pandangannya tidak bertujuan untuk merampas sebarang jawatan menteri tetapi untuk menghormati hasrat rakyat, mempertahankan dan memartabat parti dan memastikan tiada satu pihak yang terlalu kuat dalam Pakatan.

“Apabila semua parti Pakatan Harapan mempercayai Perdana Menteri memilih dan melantik menteri, ini bermakna kita mengharapkan perdana menteri untuk melantik Kabinetnya dari senarai calon yang diberikan oleh parti dalam gabungan itu.

“Dari segi pengalaman, keupayaan dan kelayakan, calon kami cemerlang dalam semua aspek dan merupakan pemimpin utama negara yang telah menyumbang kepada kemenangan besar Pakatan dalam pilihan raya umum,” katanya.

Wong berkata Dapsy tidak menafikan bahawa Dr Mahathir mampu memilih pemimpin yang berbakat, dan tidak mengingkari kebolehan menteri yang dilantik.

Bagaimanapun, beliau berkata, hanya para pemimpin parti akan memahami kelayakan dan kebolehan calon yang mereka cadangkan.

“Pakatan mungkin memberi kuasa mutlak kepada Perdana Menteri untuk menentukan Kabinet, tetapi dia mesti mendengar pendapat sesama pemimpin ketika membuat perbincangan.

“Sekarang cadangan DAP telah diketepikan. Sekiranya calon Setiausaha Agung DAP (Menteri Kewangan Lim Guan Eng) akan dilantik untuk apa jua alasan, apakah DAP juga terpaksa menerima keputusan seperti itu? “Katanya.

Difahamkan, beberapa ahli DAP tidak puas hati bahawa Chong, yang merupakan pengerusi DAP Sarawak, hanya mendapat jawatan timbalan menteri sementara Nga, pengerusi DAP Negeri Perak, tidak dipilih.

Adun Padungan DAP Sarawak Wong King Wei berkata beliau menerima panggilan daripada penyokong yang kecewa kerana Chong tidak dijadikan menteri penuh.

“Mereka menjangkakan Chong akan dijadikan menteri jadi mereka dipanggil untuk bertanya kenapa. Tetapi pada akhirnya, mereka bersetuju bahawa kestabilan Kerajaan lebih penting.

“Mereka berharap Kerajaan dapat menyampaikan dasar yang baik,” tambahnya.

Wong, yang merupakan Setiausaha Publisiti DAP Sarawak, percaya akan ada perbincangan mengenai senarai nama parti yang dicadangkan.

“Apa pun, kepimpinan parti itu bekerja atas dasar menghormati hak prerogatif Perdana Menteri dalam melantik anggota Kabinet. Apa yang lebih penting daripada kedudukan yang kami dapat ialah kestabilan Kerajaan, “katanya.

Sebelum PRU14, Lim berkata Chong, Nga dan Pengerusi DAP Johor Liew Chin Tong akan disyorkan untuk jawatan Kabinet jika mereka memenangi kerusi mereka.

Chong dan Nga menang, tetapi Liew kehilangan kerusi Ayer Hitam kepada Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Nga dalam tweet hari ini mengucapkan terima kasih kepada mereka yang telah menyokongnya.

“Tolong terus menyokong kerajaan Pakatan Harapan yang dipimpin oleh PM kita,” tulisnya.

Beberapa pengguna, yang mengulas tweetnya, menggesa beliau untuk membantah kerana tidak dijadikan menteri.

Semasa tempoh berkempen, video kontroversial daripada Nga yang menyindir usia Dr Mahathir ketika ceramahnya menjadi virus kemudian Nga meminta maaf.