Malaysia Dateline

Pemimpin PH Kelantan wajar dilantik menteri, timbalan menteri

Tiga pemimpin Kelantan yang dicadangkan jadi senator.

Pergerakan Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Kelantan menggesa kerajaan persekutuan memberi jawatan menteri atau timbalan menteri dari negeri itu menerusi kuota sebagai senator.

Asran Alias

Ketuanya, Asran Alias berkata pihaknya mencadangkan beberapa nama iaitu Penasihat Parti Amanah Negara (Amanah) Datuk Husam Musa, Pengerusi PKR Kelantan, Ab Aziz Kadir serta Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Bersatu Kelantan, Datuk Sazmi Miah untuk dilantik sebagai senator.

“Selain itu, nama-nama lain seperti Dr Mohd Radzi Mohd Jidin, Hisham Fauzi serta Roslan Puteh antara nama yang boleh diangkat menjawat jawatan senator dan nama-nama ini mewakili tiga parti utama dalam Pakatan Harapan (PH),” katanya pada majlis berbuka puasa bersama media semalam di petik Bernama.

Untuk rekod, pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu, PH gagal memenangi sebarang kerusi Parlimen mahupun Dewan Undangan Negeri (Dun) di Kelantan.

Mengulas lanjut, Asran berkata pihaknya akan mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengerusi PH, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengucapkan tahniah berikutan pelantikannya sebagai perdana menteri.

Beliau berkata antara perkara yang akan dibincangkan termasuk royalti petroleum serta isu berkaitan pembangunan luar bandar di negeri berkenaan.