Malaysia Dateline

Pemuda Bersatu desak Ku Nan tarik balik kenyataan ‘slow learner’ terhadap pelajar UiTM

Syed Saddiq Syed Abdul Rahman

Setiausaha Agung Umno Datuk Tengku Adnan Mansor Tengku Mansor tidak wajar menghina pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) disertai dikalangan pelajar lembab (slow leaner) yang tidak layak memasuki ke Intititusi Pengajian Awam (IPTA) yang lain di negara ini.

Ketua Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, mengesa menteri wilayah persekutuan itu, menarik balik kenyataan dibuatnya ketika menekankan sumbangan Umno kepada pelajar, ketika berucap di majlis Anugerah Nadi Negara 2017 di Kuala Lumpur pada Sabtu.

“Pemuda PPBM mendesak Ku Nan menarik semula kenyataan dangkal ini. Semua pelajar adalah aset kepada negara.

“Beliau harus menilai pengorbanan ratusan ribu graduan dan pelajar UiTM yang telah banyak mencurahkan jasa dan bakti untuk bersama membangunkan bangsa dan negara.

“Ini merupakan satu penghinaan kepada ribuan pelajar yang menuntut di UITM.

“Pengorbanan ratusan ribu graduan dan pelajar UITM inilah yang telah banyak mencurahkan jasa dan bakti mereka untuk membangunkan bangsa dan negara,” ujarnya dalam kenyataan.

Beliau mengulas kenyataan Tengku Adnan atau lebih dikenali sebagai Ku Nan yang dpetik beliau berkata: “Kalau slow learner, masuk UiTM.”

Syed Saddiq menerangkan, dalam Laporan Penarafan Kebolehpasaran Graduan Dunia QS 2018 yang dikeluarkan menyenaraikn UITM adalah antara tiga terbaik di Malaysia.

“Mampukah universiti “slow-learner” memasarkan graduan mereka pada tahap yang tinggi?

“Manakala dalam dunia perdebatan pula, tiga orang tokoh debat yang disegani di pentas dunia datangnya daripada UITM, Mifzal Mohd, Jasmine Ho dan Maizura Mokhsein (Pendebat Terbaik Asia),” terangnya.

Justeru beliau berkata, kenyataan dangkal Ku Nan ini tidak sepatutnya datang daripada seseorang yang berstatus menteri.

Ini kerana kenyataan sedemikian ujarnya lagi, akan memberikan lebih banyak impak yang negatif terhadap pelajar UITM.

” Ini akan mengakibatkan diskriminasi yang lebih teruk terhadap mereka.

“Dahulu, ribuan pelajar UITM dikerah untuk hadir sambutan ulang tahun partinya. Kini, Ku Nan merendah-rendahkan status mereka. Jelas lagi bersuluh, pelajar ini diperalatkan mereka untuk kepentingan parti sahaja.

“Ku Nan sebagai menteri sepatutnya membantu mereka bukannya mengeruhkan lagi keadaan. Cukuplah dengan tanggapan salah segelintir masyarakat yang memandang rendah dengan keupayaan mereka. Jangan mencurah minyak ke api,” ujarnya.