Malaysia Dateline

Pemuda BN baling baldi air

Pemuda BN ‘naik minyak’ tidak faham isu baling baldi, kata AMK

Afzainizam RahmanAngkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor menempelak Pemuda Barisan Nasional (BN) yang bersikap biadap di hadapan Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah semalam.

Tindakan pemuda BN seramai kira-kira 150 orang itu diketuai oleh exco Pemuda Umno Datuk Armand Azha Abu Hanifah didapati “naik minyak” menggegarkan pintu pagar, membuat bising dan membaling baldi ke dalam kawasan Pusat Pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor amat tidak bertamadun persis gerombolan barbarian.

Ketua AMK Selangor Afzainizam Rahman membidas kejahilan pemuda BN dalam memahami kronologi krisis bekalan air di negeri itu.

“Pada 22 September, bahan cemar telah dikesan di Semenyih. Respon segera Datuk Menteri Besar Selangor turun padang melihat sendiri lokasi pencemaran yang terletak di sebuah premis haram di Sungai Lalang dan Sungai Semenyih.

“Manakala pada 7 Oktober, benzyl alcohol dikenalpasti mengalir dari Sungai Semantan, Pahang menuju ke Selangor. Tidak cukup itu, berlaku lagi pencemaran pada 23 Oktober berpunca dari aliran di Nilai, Negeri Sembilan.

“Bekalan air terpaksa ditutup serta merta kerana dibimbangi air tercemar dibekalkan kepada pengguna,” ujarnya dalam satu kenyataan petang ini.

Justeru katanya lagi tindakan pantas kerajaan Negeri Selangor bersama agensi terlibat telah diambil sejak hari pertama kejadian dengan menggerakkan lori-lori tangki air ke kawasan terjejas.

“Penguatkuasaan turut dilakukan dengan menutup premis yang didapati melakukan pencemaran termasuk merampas tanah seperti termaktub dalam Kanun Tanah Negara. Pemantauan 24 jam dilakukan di lembangan sungai-sungai di Selangor sebagai langkah pencegahan.

“AMK Selangor tidak menolak bahawa tujuh kejadian pencemaran air dan henti tugas berlaku dalam sebulan adalah perbuatan sabotaj.
“Sampel yang diambil dari lokasi-lokasi terbabit menunjukkan ianya bukan satu kemalangan. Kami optimis pihak berkuasa segera menyiasat dan mendakwa mereka yang bertanggungjawab,” ujarnya.

Kerajaan Negeri Selangor juga telah berbincang dengan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar serta bersetuju menubuhkan pasukan petugas bersama bagi mengelakkan sebarang kekeliruan serta memastikan isu pencemaran air ini dapat ditangani.

“Akhir sekali, AMK Selangor ingin bertanya kepada Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Selangor, adakah ini cara kepimpinan legasi Umno Selangor? Jika benar, tidak hairanlah celaru sedemikian,” ujarnya.