Malaysia Dateline

Pemuda istimewa Ghanim Al Muftah membaca ayat Al Quran di pembukaan Piala Dunia 2022

Ghanim Al-Muftah seorang yang istimewa telah membaca bacaan Al Quran ketika pembukaan Piala Dunia 2022 semalam di Stadium Al Bayt, Qatar.

Ghanim adalah Duta Jenama Piala Dunia 2022 diringi Morgan Freeman dalam pembukaan Piala Dunia 2022 di Qatar.

Beliau adalah seorang motivator yang aktif berkongsi kandungan motivasi melalui YouTube dan beberapa akaun media sosialnya.

Dia dilahirkan dengan keadaan jarang yang dikenali sebagai Sindrom Regresi Caudal (CDS).

Keadaan ini menyebabkan Ghanim dilahirkan tanpa bahagian bawah badan. Namun, daripada merencatkan hidupnya, Ghanim berjaya mengatasi keadaan ini, sehingga kisahnya menjadi inspirasi.

Barisan selebriti dunia memenuhi majlis perasmian. Sosok remaja bercakap dengan pelakon senior Morgan Freeman mencuri perhatian orang ramai.

Dia dan Morgan Freeman membawa mesej keamanan. Mereka berbual-bual di tengah padang bercakap tentang kemanusiaan, hormat-menghormati dan keterangkuman.

Setiap tahun Ghanim mendapat rawatan daripada pakar bedah di Eropah. Untuk aktiviti harian, Ghanim biasanya menggunakan kerusi roda.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa situasi dia boleh bergerak tanpa bantuan kerusi roda.

Keadaan fizikalnya bukan penghalang untuk dia hidup. Terbukti Ghanim boleh melakukan sukan lasak seperti selam skuba, panjat tebing dan papan selaju.

Ghanim pernah menakluki Jebel Shams, puncak tertinggi di seluruh wilayah Teluk. Ghanim malah bermimpi tanpa rasa takut bahawa suatu hari nanti dia akan mendaki Gunung Everest.

Tidak hairanlah Ghanim digelar tokoh yang memberi inspirasi. Lebih-lebih lagi, Ghanim juga mengutamakan pendidikannya.

Beliau kini sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang sains politik yang diambilnya. Beliau bercita-cita untuk menjadi diplomat atau Perdana Menteri Qatar pada masa hadapan.

Selain itu, dia juga ingin menjadi seorang usahawan. Hasratnya untuk menjadi seorang usahawan telah dipelopori sejak sekarang.

Ghanim telah melancarkan Gharissa Aiskrim, sebuah syarikat yang mencipta pengalaman minum aiskrim lima bintang di Qatar. Syarikat itu sudah mempunyai enam cawangan dengan 60 pekerja bekerja.

Ghanim sendiri juga aktif di media sosial seperti Instagram dengan 3.3 juta pengikut. Dia sering berkongsi aktivitinya dengan memuat naik gambar dan video di Instagram miliknya.