Malaysia Dateline

Pemuda Pakatan Harapan berhujan tuntut kerajaan turunkan harga minyak

Peserta aksi protes terpaksa mengerjakan solat Asar di bawah hujan lebat akibat khemah dirampas oleh DBKL.

Hujan lebat petang ini dilihat tidak mematahkan semangat Pemuda Pakatan Harapan untuk meneruskan protes membantah kenaikan harga petrol dan diesel di persimpangan Jalan Parlimen.

Tindakan mereka berkumpul sejak tengah malam tadi diikuti sokongan terbuka beberapa Ahli Parlimen Pakatan Harapan tengah hari tadi diteruskan walaupun Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) merampas khemah mereka.

Naib Ketua Pemuda AMANAH Nasional, Shazni Munir Mohd Ithnin berkata, unjuk rasa masih terus berlangsung dengan kehadiran aktivis termasuk dari Perak dan Johor.

“Hujan lebat ketika ini (4 petang). Kami masih meneruskan flashmob (aksi kilas) di depan Parlimen walau tanpa tanpa tempat berteduh.

“Tanpa khemah dan kami akan terus di sini. Kami tidak mahu bergaduh dengan penguatkuasa atau mana-mana penjawat awam,” ujarnya kepada Malaysia Dateline.

Terdahulu, kira-kira 20 penguatkuasa dan pegawai DBKL meroboh dan merampas khemah peserta sekali gus dilihat sebagai cubaan menghalang kebebasan rakyat bersuara.

Rundingan Ahli Parlimen Alor Setar dari PKR, Gooi Hsiao Leung dengan seorang pegawai DBKL agar menggunakan budi bicaranya memandangkan cuaca mulai mendung tidak diendahkan.

Pada masa sama, terdapat beberapa penguatkuasa terbabit yang dilihat tidak cermat membuka khemah yang didirikan sebelum ditegur Ketua Pemuda AMANAH Nasional, Sany Hamzan.

Mengulas lanjut, Shazni yang juga Pengarah Mobilisasi Pemuda Pakatan Harapan berkata, tuntutan mereka jelas supaya kerajaan mengembalikan semula subsidi petrol dan diesel bagi mengekang kenaikan berterusan bahan api itu.

“Kami hanya mahu satu: Subsidi RM1 bilion dikembalikan dan harga minyak turun,” tegasnya lagi yang telah berada di lokasi protes sejak malam semalam.

Tanpa peduli rayuan aktivis Pemuda Pakatan Harapan, penguatkuasa DBKL terus merampas khemah peserta.