Malaysia Dateline

Pemuda Pakatan Harapan beri amaran hentikan rundingan dengan Pas

Konvensyen Pemuda Pakatan Harapan yang julung-julung kali diadakan malam tadi menyaksikan sayap anak muda gabungan keempat-empat parti membantah keras rundingan dengan Pas daripada diteruskan.

Kesemua kira-kira 400 perwakilan bangkit menyatakan pendirian mereka sejurus apabila Ketua Pemuda AMANAH Nasional, Mohd Sany Hamzan mengakhiri ucapannya.

“Di hujung terowong juga kedengaran ada pimpinan-pimpinan yang menyatakan yang, ‘kami akan terus berbincang dengan Pas sehingga ke hari penamaan calon’.

“Saya nak tanya Pemuda malam ini, adakah kita akan benarkan pimpinan-pimpinan ini mengadakan kerjasama dan hubungan dengan Pas?

“Kalau tak setuju, tolong bangun,” tegas Sany disambut sorakan dan tepukan gemuruh perwakilan Pemuda Pakatan Harapan sambil melaung “Hidup rakyat, tumbang BN”.

Terdahulu, Sany turut membidas sikap pimpinan tertentu dalam Pakatan Harapan supaya tidak mengkhianati segala keputusan yang telah dicapai dalam Majlis Presiden.

“Terdengar di hujung-hujung terowong, ada di kalangan pimpinan kita yang tidak akur, yang patah dan boleh dikatakan tidak taat atau pun mematuhi setiap keputusan yang telah diputuskan di peringkat Majlis Presiden.

“Sebab itu, Pemuda Pakatan Harapan nak bagi amaran kepada pimpinan, jangan kamu jadi pengkhianat kepada Pakatan Harapan ini,” katanya serentak disambut tepukan tanda bersetuju oleh perwakilan Pemuda di Subang Jaya, Selangor, malam tadi,

Menurut Sany, keputusan yang telah dipersetujui bersama harus ditaati memandangkan dalam usaha menumbangkan rejim Umno-BN banyak tugas perlu dilakukan termasuk menerangkan tawaran dan manifesto kepada rakyat.

“Ini amaran keras daripada Pemuda, kita mahu setiap pemimpin akur, dukung dan laksanakan sebaik mungkin keputusan yang dibuat Majlis Presiden.

“Jangan khianat sebab kita nak bertarung dengan Umno-BN, banyak kerja hendak kita lakukan, menerangkan tawaran dan manifesto kita kepada rakyat,” tegasnya.

Selain itu, beliau juga menjawab tuduhan Umno-BN kononnya Pakatan Harapan diketuai DAP termasuk dengan gelaran ‘taiko besar’ dan ‘king maker’.

“Suara kami sama, undi kami sama. Dalam mesyuarat Presiden Pakatan Harapan, semua keputusan dibincangkan bersama oleh pimpinan Pakatan Harapan.

“Bukan macam Umno-BN, parti-parti lain memang Najib Razak dan Rosmah Mansor sepak begitu saja,” bidasnya lagi.