Malaysia Dateline

Dari kiri) Hazmi Hassan dan Mohd Sukirman Mustafa

Pemuda Pakatan Harapan ramal Pas kalah di Kelantan

Pemuda Pakatan Harapan menyifatkan Pas mungkin akan mengalami kekalahan di Kelantan seandainya mereka tidak bersama dengan Pakatan Harapan dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Menurut Ketua Pemuda Amanah Kelantan, Hazmi Hasan, peluang untuk Pastumbang di negeri ini amat cerah jika mengikut kepada perkembangan situasi politik masa kini. “Kita semua tahu hakikatnya Pas sebelum ini pun sudah kalah, dan hanya bergantung harap kepada undi perantau yang pulang ke kampung untuk mengundi.

“Daripada data terkini yang kita dapat, lebih 42,000 pengundi luar menukarkan alamat mereka (kepada tempat tinggal terkini) dan jika sesuatu tidak dilakukan untuk mengambil hati mereka, sudah tentu pemerintahan Pas di negeri ini akan tumbang,” katanya memetik sumber Berita Harian.

Hazmi berkata sesuatu perlu dilakukan untuk membentuk kembali pakatan pembangkang bagi memudahkan pertandingan satu lawan satu pada PRU akan datang.

“Jadi kami mengambil inisiatif untuk menjemput semua pemuda parti politik di negeri termasuk Dewan Pemuda Pas bagi sama-sama menghadiri Konvensyen Pemuda Pakatan Harapan yang diadakan pada Sabtu ini jam 8.30 pagi di Dewan Perniagaan Cina Kota Bharu,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Komunikasi PKR Kelantan, Mohd Sukirman Mustafa, berkata Pas dijangka tidak akan memberikan laluan mudah kepada PKR di dalam PRU14 terutama di Kelantan.

“Kita masih lagi menganggap Pas di pihak pembangkang dan akan cuba bekerjasama dengan mereka namun jika gagal, PKR tetap akan mempertahankan serta meletakkan calon di negeri ini dalam PRU kali ini,” katanya.