Malaysia Dateline

Pemuda PH sokong gesa Petronas tarik balik pelaburan di Myanmar

Pemuda Pakatan Harapan (PH) menyokong penuh tindakan 47 orang Ahli Parlimen daripada Pakatan Harapan, Warisan dan Pas menandatangain dan menyerahkan petisyen pada 8 November lalu, mendesak agar Petronas mengeluarkan pelaburannya dari Myanmar.

Kata ketuanya, Nik Nazmi Nik Ahmad, sebagaimana disebut dalam petisyen tersebut, minoriti etnik Rohingya di Myanmar telah menjadi mangsa “pembersihan etnik yang melibatkan penyeksaan, pembunuhan, pembakaran penempatan, pencabulan dan intimidasi dalam 10 tahun kebelakangan ini”.

Justeru katanya, sebagai membantah apa yang telah dilakukan kerajaan Myanmar, Petronas digesa mengeluarkan pelaburannya dari Myanmar bermula 1 Januari 2018 kecuali dan sehinggalah Kerajaan Myanmar mengiktiraf bahawa minoriti etnik Rohingya adalah warga Myanmar yang sah dan diberikan hak dan perlindungan yang diberikan kepada warga Myanmar yang lain.

“Juga sekiranya semua intimidasi, penaklukan, diskriminasi dan jenayah terhadap mereka (minoriti etnik Rohingya) dihentikan serta-merta secara menyeluruh,” jelas Nik Nazmi dalam satu kenyataan 9 November lalu.

Petronas jelasnya, seharusnya sedar bahawa pelaburan mereka mempunyai impak ke atas kehidupan rakyat negara-negara di mana mereka berniaga.

“Pada masa sama, sebagai sebuah syarikat berkaitan kerajaan dan antara jenama Malaysia yang paling dihormati dan dikenali di seluruh dunia, keputusan Petronas dalam hal ini mempunyai impak secara langsung terhadap nama baik dan kedudukan moral negara kita.

Pihak tentera Myanmar katanya, tidak menghentikan tindakan ganasnya di wilayah Rakhine meskipun ada tekanan antarabangsa.

Sehubungan itu, amatlah penting agar warga korporat sedunia, jika mereka benar-benar peduli tentang hak asasi dan nama baik merek, untuk mengambil pendirian terhadap perkara ini,” kata beliau.

“Tindakan terus melabur dan berurusan di Myanmar tanpa menggesa perubahan terhadap dasar-dasar mereka bermakna syarikat-syarikat yang terlibat di dalam aktiviti-aktiviti sebegitu juga bersekongkol dengan tindakan rejim yang disokong pihak tentera,” kata beliau lagi.