Malaysia Dateline

Wong Kah Woh

Pemuda Umno perlu hentikan api perkauman, fokus skandal 1MDB

Pemuda Umno perlu berhenti memainkan sentimen perkauman dan ‘ugutan politik’ terhadap rakyat pelbagai kaum negara ini.

Ketua Sosialis Muda DAP (DAPSY), Wong Kah Woh berkata, ucapan Naib Ketua Pemuda Umno, Khairul Azwan Harun pada Perhimpunan Agung Umno 2016 semalam seolah-olah mahu mengalih perhatian masyarakat dari skandal mega 1MDB yang telah menjejaskan negara.

“Telah banyak kerosakan yang dibuat oleh kerajaan Umno-BN, termasuk skandal terbesar negara 1MDB yang masih belum selesai.

“Khairul tidak patut cetuskan isu perkauman dan abaikan masalah skandal terbesar negara yang menjejaskan seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama,” katanya.

Menurut Kah Woh, fokus negara saat ini perlu ditumpukan dalam memerangi rasuah dan penyelewengan serta urustadbir yang baik.

Tambahan pula, tegasnya kedaulatan undang-undang negara ini telah tercemar akibat skandal 1MDB kerana tidak seorang pun individu yang terkait ditahan kerana merompak dana awam walaupun ia telah didedahkan lebih dua tahun lalu.

“Jika Umno dan Perdana Menteri Najib Razak terus memimpin negara, ia akan musnah.

“Kepentingan seluruh rakyat Malaysia, tidak kira Melayu, Cina, India, Iban, atau Kadazan akan terjejas di bawah pemerintahan kleptokrasi,” ujarnya dipetik Roketkini.

Dalam ucapannya semalam, Khairul memberi amaran kononnya sokongan berterusan masyarakat Cina kepada DAP hanya akan melebarkan lagi jurang kaum negara ini dengan mengubah lanskap politik negara yang lebih didominasi kaum Melayu.