Malaysia Dateline

Banner Himpunan 355

Pemuda Umno tidak halang ahlinya sertai Himpunan RUU 355

Khairul Azwan Harum

Pergerakan Pemuda Umno tidak akan menghalang ahlinya untuk menyertai Perhimpunan Rang Undang-Undang (RUU) 355 anjuran Pas, yang akan diadakan Sabtu ini.

Naib Ketuanya Khairul Azwan Harun berkata ia merupakan keputusan dan pendirian Pemuda Umno terhadap perhimpunan yang akan diadakan di Padang Merbok dan telah mendapat kelulusan pihak polis itu.

“Kita tidak boleh menghalang sesiapa pun dari menyertai perhimpunan itu. Itu pendirian dan keputusan kita,” katanya selepas mesyuarat Pergerakan Pemuda Umno di Menara Dato’ Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra malam tadi.

Khairul Azwan berkata beliau secara peribadi juga akan menyertai perhimpunan berkenaan jika berkesempatan.

Dijangka sebanyak 200,000 orang hadir ke perhimpunan yang bertemakan ‘Syariah Diperkasa Rakyat Sejahtera’ itu.

Pada 24 November lalu, Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang membawa usul Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian iaitu Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 di Dewan Rakyat untuk memperkasakan mahkamah syariah dalam melaksanakan hukuman jenayah.

RUU itu bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 yang turut dikenali Akta 355.

Dalam perkembangan lain, Khairul Azwan berkata Pemuda UMNO mengalu-alukan keputusan Kabinet hari ini yang akan menubuhkan pasukan petugas khas bagi menyiasat kerugian urus niaga mata wang asing oleh Bank Negara pada sekitar 1990-an.

“Ini satu langkah awal yang baik. Namun saya harap tiada sebarang spekulasi sehingga pasukan petugas khas ini selesai menjalankan siasatannya,” katanya.

Turut dilaporkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharon akan hadir Himpunan sama.