Malaysia Dateline

Mazlan Isa

Penahanan Isa bukti kesilapan besar PM, kata Presiden ANAK

Beliau menegaskan persatuan itu mengalu alukan penahanan Isa oleh SPRM berkaitan dengan dakwaan isu pembelian hotel di Kensington London dan Kuching yang jauh lebih mahal dari harga pasaran.

“Tindakan Perdana Menteri, melantik dan mengekalkan Isa Samad sebagai Pengerusi Felda sejak 2011 hingga 2016 adalah suatu kesilapan besar.

“ANAK begitu sedih kerana masa yang begitu lama diambil hingga berbilion wang peneroka lesap dan kerosakan yang dialami amat dahsyat,” ujarnya.

Beliau juga menegaskan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak perlu menamatkan serta merta pelantikan Isa sebgai Pemangku Pengerusi SPAD.

“Dari awal, Isa Samad memang tidak dialu- alukan di SPAD. Sewajarnya  perdana menteri harus bertegas ‘menyingkirkan’ Isa segera,” katanya dalam kenyataan hari ini.

 Hari ini Isa ditahan SPRM  bagi membantu siasatan berkaitan kes pembelian dua hotel oleh Felda Invesment Corporation (FIC).

Portal berita Malaysiakini yang memetik sumber melaporkan, penahanan Isa ada kaitan dengan siasatan agensi antirasuah itu terhadap pembelian dua hotel oleh FIC.

Menurut sumber, Isa hadir untuk memberi keterangan kepada SPRM di ibu pejabat agensi terbabit di Putrajaya kira-kira jam 2.40 petang tadi.

Beliau kemudian ditahan kira-kira satu setengah jam kemudian.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki mengesahkan penahanan Isa.