Penantian 987 penduduk Revolusi Hijau berakhir

Oleh BORHAN AHMAD

Penantian 987 peneroka Rancangan Revolusi Hijau peringkat 11 dan 111 di Ijok, Kuala Selangor untuk menyelesaikan masalah tanah mereka yang diambil pemaju berakhir hari ini apabila mereka menerima sijil kelayakan dari Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamad Azmin Ali.

Azmin menyerah sijil kepada salah seorang peserta di majlis hari ini.Majlis penyerahan sijil itu berlangsung di Galeri EcoWorld di Eco Grandeur, Kuala Selangor hari ini dalam majlis penuh gilang gemilang.

Tanah Revolusi Hijau 11 dan 111 adalah tanah pertanian yang diberikan oleh kerajaan kepada rakyat yang tiada tanah atau yang mempunyai tanah kurang dari 2 ekar untuk projek pertanian.

Apabila jiran mereka, Felda Bukit Cerakah dibangunkan pada tahun 1997, tanah ini dicadangkan agar dibangunkan sekali.

Bermula dari situlah penduduk di sini mula menanti bilakah rumah dan pampasan untuk mereka akan diperolehi.

“Terima kasih kepada kerajaan negeri Selangor yang menyelesaiakn isu ini hari ini. Ucapan khas terima kasih saya tujukan kepada YB Khalid Samad (ahli parlimen Shah Alam), Dr Dzulkefly Ahmad (bekas ahli parlimen Kuala Selangor) dan YB Sivarasa Rasiah (ahli parlimen Subang) yang membantu menyelesaikan masalah ini,” kata Pengerusi Jawatankuasa Bertindak projek ini Haji Umar bin Alibashah, 64 ketika ditemui Malaysia Dateline di majlis itu.

Umar adalah pesara tentera. Beliau adalah orang yang paling gembira hari ini selepas usaha beliau dan rakan-rakannya sejak lebih 15 tahun lalu iaitu tahun 2005 lagi menampak hasil hari ini.

Umar bersama jawatankuasanya mula berusaha untuk menyelesaikan kes ini selepas dua pemaju sebelum ini gagal melaksanakan tanggungjawab mereka. 

Dengan bantuan Khalid, Sivarasa dan Dr Dzulkefly, mereka berbincang dengan semua pihak yang terbabit untuk menyelesaikan masalah ini.

Umar, Pengerusi JK Bertindak tanah Revolusi Hijau fasa 11 dan 111. Beliau adalah tunggak di belakang kejayaan ini.Melalui penyelesaikan hari ini, 987 peneroka tanah asal ini akan mendapat pampasan dan rumah sebagaimana dijanjikan kepada mereka dari awal lagi.

Mereka akan mendapat baki pampasan sebanyak RM180,000 yang dijanjikan dan RM180,000 dalam bentuk rumah.

“Di bawah penyelesaian ini, EcoWorld sebagai pemaju hartanah ini akan membina 987 rumah teres 2 tingkat di atas tanah seluas 80 ekar di Eco Grandeur, dikenali Laman Harris,” kata kenyataan EcoWorld hari ini.

Menurut Umar, mereka akan menerima sebuah rumah teres dua tingkat di atas tanah bersais 20 x 70 kaki dengan binaan 1750 kaki persegi.