Penawar sedia tempat Universiti Johor

Penawar sedia tempat Universiti Johor

Cadangan mewujudkan Universiti Johor oleh Parti Amanah Negara (AMANAH) Negeri Johor telah menjadi isu yang hangat sehingga beberapa perkara itu telah tersebar di media massa selama seminggu.

Terbaru perkara itu terus disemarakkan lagi dengan kenyataan media oleh Penyelaras Dun N38 Penawar, Ahmad Kamal Noh (gambar atas) yang mendakwa cadangan itu baik dan perlu direalisasikan.

Ahmad yang juga bekas persara tentera juga mencadangkan Penawar dijadikan sebagai sasaran utama bagi mewujudkan universiti berkenaan.

“Resolusi hasil dari perbincangan AMANAH Kawasan Pengerang telah mewujudkan tiga objektif. Pertama, fokus kepada pendidikan dan kemahiran setempat.

“Kedua, memperkasakan industri pelancongan dan ketiga membangunkan kawasan sekitar Pengerang dengan kemajuan industri serta membuka peluang perkerjaan kepada anak muda,” ujar beliau.

Dun Penawar yang menyaksikan lebih 95 peratus penduduk daripada bangsa Melayu hari ini dilihat mulai sibuk sejak pembinaan RAPID Pengerang.

Sebelum ini, terdapat dakwaan yang mana masalah pekerja berkemahiran di kawasan RAPID itu banyak diisi oleh orang asing.

Ahmad Kamal juga turut menyelar pihak Kerajaan Negeri Johor melalui Exco Pendidikan, Alam Sekitar, Kesihatan dan Penerangan, Datuk Ayub Rahmat yang didakwa menolak cadangan mewujudkan universiti tersebut secara mentah.

“Sepatutnya Kerajaan Negeri Johor perlu memfokus akan pendidikan rakyat khususnya di kawasan pendalaman yang bilangannya lebih separuh dari rakyat di negeri ini.

“Universiti dapat membantu mereka sekali gus memberikan motivasi dan membantu pelajar cemerlang yang mendapat kekangan dari faktor ekonomi keluarga,” Ahmad Kamal ketika dihubungi.

Sebelum ini, cadangan mewujudkan Universiti Johor telah disuarakan oleh Pengerusi AMANAH Negeri Johor, Haji Aminolhuda Haji Hassan namun perkara itu menjadi tangapan yang negatif dari pihak Kerajaan Negeri Johor.

6.7
OVERALL SCORE
2 user votes x 10.0