Malaysia Dateline

Masjid Jamek KL

Pencemaran sekitar Masjid Jamek diberi perhatian

Isu pencemaran persekitaran di kawasan Masjid Jamek akan diberi perhatian bagi memastikan nilai sejarah dan keindahan masjid itu, antara yang tertua di negara ini terpelihara.

Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak berkata pencemaran tidak terkawal telah membawa kesan kepada kawasan persekitaran masjid yang begitu unik kerana menjadi titik pertemuan antara Sungai Klang dan Sungai Gombak.

“Pencemaran tidak terkawal telah membawa kesan kepada sungai kita dan pembangunan juga telah mengurangkan daya tarikan kawasan persekitaran ini.

“Sehinggakan ada laporan bahawa tidak sesuai berjalan di sepanjang tebing sungai,” katanya dalam catatan Facebooknya malam tadi.

Najib berkata jika dibandingkan dengan bandaraya maju lain seperti New York, Paris dan Korea Selatan, kawasan sepanjang perairan dan sungai begitu meriah dengan aktiviti ekonomi dan riadah oleh pelancong serta keluarga.

“Pelbagai inisiatif telah dilaksanakan dan banyak lagi usaha perlu dipertingkatkan untuk memulihkan semula kebanggaan kita ini.

“InsyaAllah saya akan meneliti perkara ini dalam masa terdekat,” katanya.