Pencerobohan Rusia: Lebih 1 juta penduduk larikan diri dari Ukraine

Oleh MALAYSIA DATELINE

Konflik antara Ukraine dan Rusia yang belum menemui tanda-tanda penyelesian menyebabkan lebih 1 juta orang telah melarikan diri dari Ukraine berikutan pencerobohan Rusia.

Ini merupakan penghijrahan pelarian paling pantas abad ini, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada Khamis.

Jumlah pengiraan daripada agensi pelarian PBB mendapati lebih daripada 2% penduduk Ukraine terpaksa keluar dari negara itu dalam masa tujuh hari.

Pencerobohan Rusia: Lebih 1 juta penduduk larikan diri dari Ukraine
Sebuah keluarga tiba di lintasan sempadan di Medyka, Poland, Rabu, 2 Mac 2022, selepas melarikan diri dari Ukraine

Pemindahan beramai-ramai itu dapat dilihat di Kharkiv, sebuah bandar yang mempunyai kira-kira 1.5 juta penduduk di mana penduduk terdesak untuk melarikan diri daripada peluru dan bom yang jatuh memenuhi stesen kereta api bandar itu.

Kereta kebal dan kenderaan lain kelihatan terhenti selama beberapa hari di luar ibu kota Kyiv mengundang pertempuran berterusan di pelbagai bidang di seluruh Ukraine, lapor Thai PBS World.

Rundingan pusingan kedua yang bertujuan untuk menamatkan pertempuran dijangka lewat Khamis di negara jiran Belarus – walaupun kedua-dua pihak kelihatan tidak mempunyai persamaan.

“Kami bersedia untuk mengadakan perbincangan, tetapi kami akan meneruskan operasi kerana kami tidak akan membenarkan Ukraine memelihara infrastruktur ketenteraan yang mengancam Rusia,” kata Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov, sambil menambah bahawa ia akan membenarkan rakyat Ukraine memilih kerajaan yang sepatutnya.

Lavrov berkata barat terus menerus memberi senjata kepada Ukraine, melatih tenteranya dan membina pangkalan di sana untuk menjadikan Ukraine sebagai benteng menentang Rusia.

A.S. dan sekutunya telah menegaskan bahawa NATO adalah pakatan pertahanan yang tidak menimbulkan ancaman kepada Rusia. Dan Barat bimbang pencerobohan Rusia bertujuan untuk menggulingkan kerajaan Ukraine dan memasang kerajaan yang mesra.

Tentera Rusia meneruskan tekanan mereka. Kementerian Pertahanan Britain berkata Mariupol, sebuah bandar besar di Laut Azov, dikepung oleh tentera Rusia. Status pelabuhan penting lain, Kherson, sebuah bandar pembinaan kapal Laut Hitam dengan 280,000 orang, masih tidak jelas.