Malaysia Dateline

PENDAPAT: Ada sesuatu yang “busuk” di Putrajaya?

Dalam karya terkenal William Shakespeare yang terkenal iaitu Hamlet, ada satu dialog yang masyhur yang diungkapkan oleh Marcellus kepada temannya, Horatio,yang berbunyi “something is rotten in the state of Denmark”.

Adakah keadaan yang sama juga sedang berlaku di Putrajaya iaitu secara spesifiknya dalam kabinet Gomen Tebuk Atap yang diterajui oleh Perdana Menteri Umno?

Semua mungkin sudah tahu 12 orang menteri daripada Perikatan Nasional (PN) iaitu dari Parti Bersatu dan Pas telah menghantar surat kepada YDPA bagi membantah hasrat PM Umno bagi membubarkan Parlimen sekaligus mengadakan pilihanraya di musim banjir.

Setiausaha Agong Umno mengkritik tindakan 12 menteri PN itu atas alasan tindakan depa dianggap tidak wajar.

Beberapa menteri PN membela tindakan itu dan ada yang habaq ianya termasuk kebebasan bersuara depa untuk memberikan pandangan.

Jika idea untuk bubarkan Parlimen dan untuk adakan pilihanraya umum pada musim banjir boleh diangggap mengarut dan tidak masuk akal, malangnya idea menteri PN dalam kabinet Ismail Sabri memilih untuk menyatakan bantahan di luar bilik mesyuarat kabinet juga boleh dianggap mengarut dan tidak masuk akal juga.

Mengapa?

Kerana menjadi satu amalan Perlembagaan (constitutional convention) anggota kabinet dalam sesebuah Kerajaan wajib bersuara dalam satu nada suara.

Amalan Perlembagaan sebegitu dinamakan prinsip “tanggungjawab bersama” atau “collective responsibility”.

Mengikut prinsip ini semua anggota kabinet dalam sebuah Kerajaan wajib bersuara dalam satu nada suara.

Depa tak boleh berbeza pendapat di luar bilik mesyuarat kabinet semasa sesuatu isu sedang dibincangkan apa lagi jika keputusan telah dicapai.

Ya, depa boleh berbeza pendapat dalam bilik mesyuarat kabinet selagi mana keputusan belum dicapai.

Ini hakikatnya suatu yang begitu asas seasas anda belajar ABC atau alif ba ta. Amat malang jika menteri tidak faham perkara asas tersebut.

Tidak timbul sebenarnya isu kononnya anda mempertahankan hak kebebasan bersuara.

Apabila anda telah dilantik sebagai menteri, anda mungkin tidak sedar anda telah “surrender” hak dan kebebasan untuk tidak bersetuju dengan rakan anda di dalam kabinet.

Itulah esensi prinsip asas tanggungjawab bersama.

Anda boleh tidak bersetuju di luar kabinet tapi anda kena letak jawatan terlebih dahulu dan selepas itu teriaklah sekuat mana pun yang anda suka.

Jika anda ditangkap pun masa itu sebab pihak berkuasa mungkin orang ingat anda sudah tidak siuman lagi sebab menjerit sakan tak tentu hala.