Malaysia Dateline

Pendidikan sivik dilaksanakan secara bersepadu, holistik

Pelaksanaan Pendidikan Sivik di sekolah yang bermula sejak Jun lepas (2019) dilakukan secara bersepadu dan holistik dengan penekanan terhadap literasi sivik dan amali sivik, kata Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik.

“Pelaksanaannya dilakukan di dalam dan di luar bilik darjah yang melibatkan pihak sekolah, komuniti, swasta dan kementerian,” katanya pada majlis pelancaran Pendidikan Sivik oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, di sini hari ini.

Pendidikan Sivik dilaksanakan selama sejam pada minggu keempat setiap bulan dalam waktu mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Pendidikan Moral dan Sejarah.

Anak-anak di pra-sekolah pula akan diajar pendidikan sivik selama 30 minit, dan dalam masa yang sama, pendidikan sivik turut dilaksanakan dalam perhimpunan dan aktiviti kurikulum, katanya.

Menurut Maszlee, modul, konsep dan pendekatan baharu dalam Pendidikan Sivik di semua sekolah peringkat pra-sekolah, sekolah rendah dan menengah di seluruh negara dilaksanakan atas impian dan nasihat Dr Mahathir.

“Anak-anak kita akan mengenal nilai-nilai murni dan etika. Mereka juga akan diajarkan apakah itu pengetahuan kewarganegaraan,” katanya.

Menurut Maszlee, pihaknya telah menyediakan perincian pemetaan pendidikan sivik dan membangunkan modul exemplar pendidikan sivik, manual perhimpunan sekolah dan amalan nilai murni serta manual amalan pendidikan sivik dalam kurikulum untuk membantu guru melaksanakan pendidikan sivik.

Katanya beberapa pihak swasta turut tampil membantu mempromosi nilai-nilai sivik yang diajar di sekolah agar dapat juga dipromosikan di luar sekolah.

Maszlee berkata pendidikan sivik adalah untuk membentuk seorang warganegara yang mengetahui hak, bertanggungjawab dan berakhlak mulia untuk menyumbang ke arah kesejahteraan masyarakat dan negara.

“Anak-anak kita akan belajar integriti, amanah, rajin bekerja, berdisiplin, membenci rasuah dan salah guna kuasa, bahayanya buli, pentingnya menghargai golongan kurang upaya, pentingnya saling hormat-menghormati perbezaan satu sama lain, perpaduan serta cintakan tanah air,” katanya.

Ditanya mengenai hasrat pemimpin DAP yang akan membangkitkan lagi isu pelaksanaan seni khat dalam mesyuarat Kabinet esok, Maszlee yang ditemui selepas majlis pelancaran itu berkata beliau bukan anggota DAP dan meminta soalan itu diajukan kepada anggota DAP.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang juga Menteri Kewangan dilaporkan sekali lagi akan membawa usul untuk menilai kembali pelaksanaan seni khat atau tulisan jawi dalam buku teks Bahasa Malaysia Tahun Empat dalam mesyuarat Kabinet esok.

Kali pertama membangkitkan isu sama pada 7 Ogos lalu, Lim memaklumkan Kabinet hanya bersetuju pelaksanaannya bukanlah wajib tetapi pilihan.– BERNAMA