Malaysia Dateline

Mujahid Yusof Rawa

Pendokong Amanah perlu beri komitmen bersama Pakatan Harapan demi rakyat

Pengerusi Amanah Pulau Pinang, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata demikian ketika ditemui semasa Konvensyen Amanah Pulau Pinang bagi kali ke 2, di Penanti, semalam.

Jelas beliau lagi, yang amat mustahak bagi semua pendokong Amanah adalah komitmen bersama-sama dengan komponen dalam Pakatan Harapan (PH) bagi memastikan BN tewas dalam pilihan raya umum (PRU) tidak lama lagi.

“Kita memberi perhatian yang serius kepada kerusi yang dimenangi tipis oleh BN bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Bayan Lepas serta Permatang Berangan.

“Manakala kerusi Dun Sungai Dua, Penaga dan Permatang Pasir juga diberi komitmen yang tinggi bagi memastikan dasar-dasar kerajaan negeri dapat dilaksanakan untuk masyarakat di kawasan tersebut.

“Selain itu kerusi Parlimen Kepala Batas dan Tasek Gelugor yang diwakili Reezal Merican dan Shabudin Yahaya turut menjadi percaturan penting bagi merealisasikan kehendak kerajaan negeri kini, khususnya kebajikan rakyat, ” tegasnya.

{loadposition myposition} Beliau yang juga Naib Presiden Amanah turut berkata, walaupun Amanah dianggap sebagai setahun jagung setelah dua tahun berada dalam persada politik tanah air, ia diwakili oleh mereka yang telah bergelumang dengan pelbagai hiruk pikuk politik.

“Dalam Amanah ada golongan profesional, ada agamawan dan ada cerdik pandai yang telah masak dengan sepak terajang politik tanah air.

“Sejak 2008 yang lalu, rakyat telah menunjukkan keinginan yang begitu tinggi untuk menolak Umno dan BN sebagai kerajaan yang memerintah.

“Ia kemudian diikuti dalam pilihan raya umum 2013 apabila kuasa BN dapat dikurangkan dengan lebih besar apabila majoriti mereka dapat dinafikan, ” ujarnya

Sehubungan itu katanya, adalah tidak mustahil bagi PH untuk melangkah setapak lagi bagi memastikan harapan menggunung rakyat dapat menjadi realiti.

“Rakyat sudah tidak tahan lagi dengan bebanan hidup bikinan kerajaan Umno dan BN yang lemah dan urus tadbir negara.

“Kos sara hidup yang amat tinggi menyebabkan rakyat sengsara dan menderita, apa lagi mereka yang hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

“Polisi kerajaan yang menekan melalui cukai GST yang dikenakan tanpa had termasuklah kepada golongan miskin, pemotongan subsidi dan merudumnya mata wang negara, ” jelasnya.

Tambahnya lagi, Amanah komited dan telah bersedia untuk menggantikan Pas sebagai salah sebuah parti yang mendokong perjuangan Islam serta bersama-sama dengan PH untuk menentang pelbagai salah urus kerajaan yang ada sekarang.

Oleh kerana itu katanya, kemenangan dalam PRU ke 14 yang akan datang, adalah suatu yang amat mahal dan perlukan pengorbanan yang serius dengan bersatu dan sepakat bagi menumbangkan Umno dan BN.

Beliau yang juga adalah Ahli Parlimen Parit Buntar turut berharap kesungguhan dikalangan ahli dalam Amanah dan komponen PH untuk memastikan tiada lagi ruang bagi Umno dan BN untuk menerajui sekali lagi kepimpinan negara menjelang PRU 14 yang akan datang.