Malaysia Dateline

Salahuddin Ayub ketika berucap kepada penduduk kampung.

Penduduk Kampung Bakar Batu diarah kosongkan rumah lama diduduki

Raya tahun ini kami sambut tanpa rumah berteduh,’ luah Norman Abd Hamid Setiausaha Jawatankuasa Bertindak Kampung Bakar Batu Perling, Johor.

Beliau mengeluh kerana beberapa penduduk terpaksa mengosongkan kediamanan mereka setelah notis dikeluarkan dan mereka perlu berpindah sebelum 9 Mei 2017.

Norman berkata, dia serta penduduk kampung telah membuat pelbagai usaha untuk menyelamatkan kampung mereka dari diambil tindakan perobohan oleh pihak pemaju yang ingin membangunkan tapak kampung tersebut tetapi usaha mereka gagal.

“Sudah macam-macam usaha yang kami penduduk kampung lakukan untuk menyelamatkan kampung kami dari perobohan oleh pihak pemaju tetapi segala usaha kami gagal dan tidak mendapat jawapan yang baik.

“Ramai penduduk kampung yang tinggal di sini tidak memiliki rumah lain hanya ini sahajalah rumah kami dan ada yang mengeluh termasuk saya memikirkan soal hari raya tahun ini yang mana kami tidak lagi mampu menyambutnya seperti sebelum ini dan silap-silap kami mungkin menyambut di bawah bumbung langit,” ujar Norman ketika ditanya mengenai status kampung tersebut.

Bagaimanapun katanya, semangat penduduk kampung tidak pernah pudar sehingga pagi semalam beliau bersama tiga orang penduduk kampung sekali lagi membuat pertemuan dengan Ahli Parlimen Pulai Datuk Nur Jazlan Mohamad bagi menyerahkan memorandum tetapi dakwanya, tidak dilayan malah penduduk kampung diberikan kata dua yang tidak sepatutnya.

“Sehingga pagi tadi (semalam) saya masih lagi berjuang membawa memorandum bantahan penduduk kepada Datuk Nur Jazlan tetapi dia kata ‘kalau awak semua nak pindah saya tolong tapi kalau awak semua nak tinggal lagi terpulanglah pada awak semua’.

“Kenyataan Nur Jazlan itu memang meruntun hati kami penduduk Kampun Bakar Batu sedangkan kami ini semua adalah pengundi beliau dan kami sehingga hari ini masih lagi bersemangat mempertahankan kampung kami dari dirobohkan atau diambil oleh pihak luar,” ujarnya lagi.

Naib Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Negeri Johor, Suhaizan Kaiat menjelaskan dalam ceramah beliau, kerajaan negeri telah menjual tanah kediaman penduduk kepada sebuah syarikat.

Suhaizan juga menjelaskan bahawa, selain tindakan perundangan yang dibawa penduduk sebelum ini, terdapat tindakan selain itu dan ia adalah gerakan politik yang mampu mendesak agar isu kampung ini dapat diselesaikan dan penduduk pula harus memberikan kata dua kepada kerajaan negeri.

Ceramah solidariti yang berlangsung di perkarangan surau kampung tersebut turut dihadiri oleh, Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub, Setiausaha Parti Pribumi Bersatu Johor Datuk Osman Sapian, Pengerusi PKR Johor Hassan Karim, Adun Pengkalan Rinting YB Cheo Yee How dan seluruh penduduk kampung Bakar Batu.