Malaysia Dateline

Penduduk Kg Bharu terkejut, kerajaan guna Akta Pengambilan Tanah ambil tanah mereka

Sebahagian penduduk Kampung Baru, Kuala Lumpur terkejut apabila mereka dipaksa berpindah oleh pihak pemaju keluar dari flat dan rumah mereka dengan menggunakan Akta Pengambilan Tanah yang dibenarkan kerajaan.

Kerajaan menggunakan Akta Pengambilan Tanah untuk mengambil tanah penduduk Kampung Bharu untuk dimajukan dengan pampasan hanya RM400 sekaki persegi.

Mereka hanya diberikan pampasan serendah RM400 sekaki persegi sahaja berbanding tawaran kerajaan PH sebelum ini RM1,000 sekaki persegi.

Menurut seorang penduduk, Nadia Liyana Alipah, ia bermula pada Julai 2021 lepas apabila penduduk di Kampung Sungai Baru, Kampung Baru menerima surat Warta Seksyen 8, Akta Pengambilan Tanah 1960 yang memaksa mereka keluar dari tanah itu dengan pampasan.

Ia berjaya diperolehi oleh pemaju yang memohon melalui Pejabat Tanah setelah mereka tidak melayan permohonan pemaju sebelum itu.

“Kelam kabut lah semuanya nak push projek ini, takut tak jadi kot,” kata Nadia melalui twitter beliau.

Pada Ogos 2021 pula, kata Nadia, tuan tanah yang terlibat diwajibkan menghadiri perbicaraan pertama pengambilan tanah dalam bulan itu juga.

“Tak menyepat2. Musim-musim pandemik ni juga korang nak buat,” kata Nadia.

Menurut beliau, kebanyakan penduduk di Kampung Baru orang yang sudah berumur.

“Adilkah penduduk di sini dilayan sebegitu rupa,” cerita Nadia lagi.

Nadia menunjukkan surat Warta Kerajaan yang dikepilkan dengan surat arahan ke perbicaraan dan arahan keluar dari tanah mereka itu.

Selepas itu, pihak pemaju menampal notis Borang E oleh Pentadbir Tanah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di dinding-dinding rumah buruk di Kampung baru bagi memberitahu tentang pengambil tanah mereka bermula dengan siasatan.

Notis yang ditampal di dinding rumah tentang proses pengambilan tanah penduduk Kampung Bharu.

“Sungguh ‘beradab’ cara notis yang diberikan buat tuan tanah yang terlibat. Di tampal di rumah buruk sahaja,” kata Nadia.

Ketika kerajaan PH mentadbir negara, Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdukl Samad telah membuat tawaran RM850 + 150 sekaki persegi kepada penduduk Kampung Baru untuk membeli tanah mereka.

Beliau berjaya mendapat persetujuan sehingga 63 peratus penduduk cadangan pembelian oleh kerajaan ini.

Ketika itu, pembangkang termasuk Ketua Pembangkang Datuk Seri Ismail Sabri berkata, kerajaan tidak boleh menggunakan Akta Pengambilan Tanah untuk membangunkan Kampung Baru kecuali untuk membina kemudahan orang ramai seperti hospital.

Tan Sri Annuar Musa pula berkata, RM850 sekaki persegi bukan nilai tanah di Kampung Baru dengan mengingatkan undang-undang memberi hak bagi pemilik mendapat harga pasaran.

“Kampung Baru adalah kawasan yang sudah dibangunkan la bro… Semua prasarana tersedia. Yang beli bukan swasta tapi kerajaan!!” kata Annuar Musa kepada Khalid Samad.

Datuk Seri Najib pula berkata, Kampung Baru adalah dekat dengan KLCC dan harganya perlu lebih tinggi.

“Tanah di KLCC cecah RM3,000 satu kaki persegi manakala kerajaan PH kata harga paling tinggi yang ditawar mereka untuk tanah kampung baru adalah RM850 satu kaki persegi berdasarkan penilaian Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH).

“Bukan luar biasa jika ada kata harga JPPH jauh di bawah harga pasaran,” kata Najib September 2019 lalu ketika mempelekehkan usaha Khalid ketika itu.