Malaysia Dateline

Peneroka Felda dapat duit raya RM300, tunggakan pinjaman sara hidup

Mesyuarat Jemaah Menteri pada 29 Mei 2019 telah memutuskan pemberian Bantuan Khas Hari Raya Aidilfitri kepada 112,635 peneroka Felda pada kadar RM300 bagi setiap peneroka.

Pada masa yang sama Felda diminta untuk membuat pembayaran tunggakan Pinjaman Sara Hidup dan Pendahuluan Hasil (SH PDH) kepada peneroka yang terlibat.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohameed Azmin Ali menyarankan supaya Felda membuat pembayaran bantuan khas hari raya tersebut dan tunggakan SH & PDH dengan kadar segera sebelum sambutan Hari Raya Aidilfitri bagi meringankan beban peneroka untuk menyambut Aidilfitri Rabu ini.

Surat rasmi Kementerian Hal Ehwal Ekonomi yang ditandatangani Datuk Yatimah Sarjiman bagi pihak Ketua Setiausahanya itu dikeluarkan pada 30 Mei 2019 kepada Pengarah Besar Felda Datuk Dr Othman Omar.

Tiga hari lalu, Presiden PKR Anwar Ibrahim menggesa kerajaan menimbang untuk tetap memberikan bantuan kepada peneroka Felda sempena Hari Raya Aidil Fitri.

Pengerusi Majlis Permuafakatan NGO FELDA (MPNF), Datuk Mazlan Aliman juga berkata pemberian duit raya itu sangat besar ertinya kepada peneroka sebagai persiapan menyambut Aidilfitri, apatah lagi harga komoditi yang tidak stabil dan kos sara hidup semakin tinggi.