Malaysia Dateline

Pengerusi Public Bank menang Anugerah Terbaik Brandlaureate

Pengerusi dan Pengasas Public Bank Bhd, Tan Sri Teh Hong Piow telah memenangi Anugerah Kecemerlangan Kepemimpinan Jenama Terbaik BrandLaureate 2018 daripada Yayasan Jenama Asia Pasifik (APBF).

Presiden BrandLaureate, Dr KK Johan menyampaikan anugerah itu kepada Tan Sri Tay Ah Lek, pengarah urusan bank tersebut bagi pihak Teh di Majlis CEO Malam BrandLaureate dan Makan Malam Gala Anugerah CEO dan CSR BrandLaureate 2018 malam ini.

Bertemakan “Honouring Significant Moments of Giving Back”, acara itu juga menyaksikan pelancaran Anugerah Kecemerlangan Kepemimpinan Jenama CEO BrandLaureate untuk mengiktiraf ketua pegawai eksekutif yang hebat yang telah menunjukkan kepemimpinan yang cemerlang.

Pada majlis itu, 20 CEO menerima anugerah tersebut. Antara mereka ialah Presiden dan CEO Kumpulan UMW Corporation, Badrul Feisal Abd Rahim, CEO Institut Jantung Negara, Datuk Seri Mohd Azhari Yakub, CEO Hong Leong Assurance,Loh Guat Lian dan CEO Malayan United Industries Bhd, Andrew Khoo.

Dalam ucapannya, Johan berkata, CEO adalah pemacu utama perniagaan. Oleh itu, penting untuk mempunyai seseorang yang benar-benar komited dan memahami intipati jenama.

“Jenama yang paling penting dalam organisasi ialah CEO. Jenama CEO menentukan betapa kukuhnya sesebuah organisasi. Terdapat korelasi yang kuat antara kekukuhan jenama CEO dan jenama organisasi,” katanya.

Menurut beliau, untuk menjadi CEO tidak hanya mempunyai kepimpinan yang tepat untuk pekerjaan tetapi juga dapat membina jenama yang positif untuk diri sendiri dan mewujudkan persepsi jenama yang tepat kerana pemegang saham dan pemegang kepentingan akan mengenal pasti dan mengaitkan jenama dengan kepimpinan.

Lebih 40 syarikat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan individu menerima Anugerah Kepemimpinan Jenama CSR BrandLaureate malam ini, kata APBF.

Anugerah tersebut adalah untuk mengiktiraf mereka yang telah menghabiskan masa dan usaha untuk menyumbang kepada masyarakat, alam sekitar dan ekosistem secara keseluruhan untuk masa depan yang lebih baik, katanya.

Anugerah itu dibahagikan kepada tiga kategori: Anugerah CSR Korporat BrandLaureate, Anugerah Kepemimpinan Jenama CSR BrandLaureate dan Anugerah Kepemimpinan Masyarakat BrandLaureate.

Antara penerima CSR korporat ialah Berjaya Corporation, Institut Jantung Negara, Public Bank dan Biro Konvensyen Sarawak.

Bagi anugerah kepemimpinan komuniti, penerimanya termasuk Pengerusi Institut Diabetes Negara, Datuk Mustafa Embong, Pengerusi Kumpulan Sunway, Puan Sri Susan Cheah dan Timbalan Presiden Persatuan Kesihatan Mental Malaysia, Datuk Andrew Mohanraj.

Antara pemenang Anugerah Kepemimpinan Jenama CSR ialah Majlis Kanser Nasional, Kechara Soup Kitchen dan Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia.

Johan berkata, organisasi yang memupuk tanggungjawab sosial korporat (CSR) dalam budaya jenama dan nilai mereka menyumbang kepada asas sosial yang kukuh di negara ini.

“Melangkah ke hadapan, kami ingin melihat NGO lebih menyedari keperluan untuk memasukkan penjenamaan ke dalam entiti mereka kerana penjenamaan tidak dikhaskan untuk syarikat.

“NGO perlu membuat jenama untuk menonjol dan membezakan diri mereka sendiri,” tambahnya.