Malaysia Dateline

Pengukuhan ketara ringgit hari ini didorong faktor luaran – penganalisis

Prestasi ringgit yang mengukuh secara ketara berbanding dolar US hari ini, dipengaruhi kebanyakannya oleh faktor luaran khususnya pendirian Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (Fed) yang memihak kepada kadar faedah rendah.

Menurut penganalisis mata wang, selain jangkaan bahawa Fed akan menangguhkan kitaran pengawalan kadarnya pada 2019, faktor lain yang turut mendorong pengukuhan ringgit adalah kenaikan harga minyak serta peningkatan sentimen optimis terhadap rundingan dagangan Amerika Syarikat-China.

Penganalisis Penyelidikan FXTM, Lukman Otunuga berkata minit-minit mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Fed yang menunjukkan pendirian yang memihak kadar faedah lebih rendah itu juga telah memacu sentimen belian terhadap ringgit yang ditutup pada paras 4.0950/1000 berbanding dolar US hari ini daripada 4.1130/1160 sewaktu ditutup semalam.

“Walaupun sentimen positif pasaran kekal mendorong mata wang negara sedang pesat membangun seperti ringgit, faktor risiko geopolitik sebaliknya dilihat menjadi satu cabaran bagi tempoh-tempoh selepas ini,” katanya kepada Bernama.

Malah, kata Otunuga, kebimbangan pelabur terhadap prestasi pertumbuhan global serta ketidaktentuan politik di Washington juga menyaksikan ringgit sepertimana mata wang negara sedang pesat membangun lainnya dalam kedudukan yang sukar ditentukan.

“Dari segi teknikal, ringgit/dolar US dilihat boleh menguji paras 4.088 sekiranya ia dapat ditutup pada di bawah 4.100 pada akhir minggu ini,” katanya.

Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid percaya pemacu utama ialah Fed.

“MInit mesyuarat FOMC yang dikeluarkan semalam menunjukkan Fed memihak kepada kadar faedah rendah berhubung prospek kadar faedah yang lebih tinggi pada tahun ini.

“Malah, Presiden Fed Atlanta Raphael Bostic berpendapat kemungkinan terdapat satu lagi kenaikan kadar pada tahun ini, menunjukkan Fed mula menyedari mengenai mengetatkan dasar monetari.

“Ini memberi sokongan kepada mata wang pasaran sedang pesat membangun, termasuk ringgit, berikutan peserta pasaran lebih cenderung kepada aset berisiko,” katanya kepada Bernama.

Beliau juga berkata perbincangan antara AS dan China mengenai perdagangan berjalan dengan lancar, memberi keyakinan kepada mata wang pasaran sedang pesat membangun.

Sementara itu, Moody’s Investors Service, menyaksikan cabaran fiskal yang semakin meningkat di Malaysia dengan pemansuhan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dan pengenalan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

Dalam media webcast, bersempena dengan laporan Moody’s bertajuk ‘Sovereigns – Asia Pacific 2019 Outlook’ yang dikeluarkan hari ini, Naib Presiden dan Penganalisis Kanan Sovereign Risk Group Anushka Shah berkata pemansuhan GST dengan pelaksanaan SST yang lebih rendah akan mengurangkan asas cukai kerajaan.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata tidak dinafikan negara pada hari ini bergelut dengan masalah fiskal kerana hutang negara daripada pentadbiran terdahulu tetapi sistem kewangan negara dapat dikembalikan ke landasan yang betul dengan inisiatif yang dilaksanakan oleh kerajaan.

“Namun, pada masa sama, kita perlu lebih berhemah dalam perbelanjaan untuk memastikan ketelusan dan kebertanggungjawaban.

“Kita juga perlu menjamin prinsip nilai untuk wang dan sistem pembidaan terbuka,” katanya kepada pemberita pada majlis High Tea dan Penyampaian Sumbangan Kemasyarakatan hari ini.

Beliau berkata agensi penarafan antarabangsa akan mengekalkan penarafan baik negara selepas melihat kesungguhan kerajaan dalam memulihkan ekonomi.

Bagi menarik pelaburan asing ke negara ini, perlu ada sistem dan tadbir urus yang baik, kata Azmin.

“Itu sebabnya perdana menteri sendiri memimpin usaha untuk memerangi rasuah secara besar-besaran dan memperkenalkan beberapa inisiatif untuk menunjukkan kerajaan Pakatan Harapan terbuka dan telus dalam menentang rasuah. Ini akan dapat mengembalikan keyakinan pelabur untuk mengekalkan Malaysia sebagai destinasi pelaburan,” katanya.

— BERNAMA