Malaysia Dateline

Pendeposit Tabung Haji bakal menjadi mangsa akibat keputusan-keputusan pelaburan yang merugikan institusi itu.

Pengurusan kanan Tabung Haji perlu disiasat dalam skandal kerugian THHE

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) digesa menyiasat pengurusan kanan Tabung Haji (TH) yang terbabit dengan keputusan pelaburan anak syarikatnya  susulan penahanan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji Heavy Engineering (THHE) Datuk Nor Badli Munawir Mohamad Alias Lafti.

Naib Presiden PKR Rafizi Ramli dalam satu kenyataan berkata, THHE adalah sebuah syarikat yang secara langsung telah mengakibatkan risiko hangusnya berbilion ringgit wang pendeposit Tabung Haji.

“Saya telah secara konsisten mendedahkan kerugian demi kerugian yang dialami oleh THHE dan risikonya kepada Tabung Haji.

“Saya juga telah mendedahkan dokumen-dokumen rasmi yang menunjukkan Kementerian Kewangan, di bawah pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak, telah meluluskan pakej sokongan baru kepada THHE yang boleh meningkatkan risiko hangusnya wang pendeposit Tabung Haji yang dilaburkan ke dalam THHE sehingga mencecah sekitar RM1.4 bilion,” ujar beliau.

Rafizi yang juga Setiausaha Agung PKR bagaimanapun kesal kerana setelah pendedahan dibuat, pakej sokongan kewangan dalam bentuk jaminan korporat (corporate guarantee) untuk THHE membuat pinjaman baru tidak digunakan, sebaliknya Kerajaan Persekutuan menganugerahkan kontrak pembinaan kapal-kapal peronda pesisir pantai yang berjumlah sekitar RM700 juta kepada THHE secara rundingan terus walaupun THHE tidak berpengalaman dalam bidang itu.

Sambil mengucapkan tahniah kepada SPRM kerana menyiasat aduan kepincangan pengurusan di dalam THHE yang telah pun menyebabkan ratusan juta wang pendeposit TH hangus dalam tempoh tujuh tahun, beliau mahu siasatan tidak hanya berkisar kepada urusniaga yang bersabit dengan suapan.

Tabung Haji Heavy EngineeringMenurutnya, perkara yang perlu diberi keutamaan adalah bagaimana pengurusan kanan TH termasuk lembaga pengarah dan panel pelaburan boleh membuat keputusan untuk melabur di dalam sebuah syarikat yang penuh kontroversi.

THHE yang sebelumnya dikenali sebagai Ramunia Holdings Berhad mengalami kerugian dalam perniagaan namun TH terus menyuntik dana dan memberi pelbagai bentuk sokongan kewangan walaupun hanya memegang 30% saham dalam THHE.

Sehubungan itu, Rafizi yang juga ahli parlimen Pandan menggesa pengurusan kanan TH yang merangkumi lembaga pengarah, panel pelaburan dan Ketua Pegawai Eksekutif turut disiasat bagi memastikan tiada unsur rasuah, penyelewengan atau kecuaian dalam keputusan urusniaga membabitkan THHE sehingga menyebabkan TH mengalami kerugian.

“Saya akan menunggu maklumbalas Tabung Haji mengenai perkara ini dan akan mempertimbangkan membuat laporan polis terhadap beberapa pengurusan terkanan Tabung Haji minggu depan sekiranya tiada keterbukaan Tabung Haji dalam perkara ini,” tegas beliau.