Malaysia Dateline

Penjawat awam Johor diharap ‘bekerja seperti Mahathir’, kata MB

Menteri Besar, Datuk Osman Sapian berkata penjawat awam negeri ini boleh menggunapakai ungkapan KSM – “Kerja Seperti Mahathir” yang diolah beliau daripada KSM – “Kerja Sampai Mati” yang diungkap Perdana Menteri ketika berkempen pada Pilihan Raya Kecil (PKR) Cameron Highlands, baru-baru ini dalam menabur bakti kepada rakyat.

“Saya ingin meminjam kata-kata Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. Katanya, “Bintang Kebesaran yang paling saya minati ialah KSM, Kerja Sampai Mati”. Walaupun ungkapan itu dinyatakan secara berseloroh tetapi ia memberi makna yang cukup mendalam lebih-lebih lagi ia keluar dari mulut seorang pemimpin yang berusia 93 tahun.

“Memilih kerjaya sebagai penjawat awam, bererti kita memilih untuk berkhidmat dan menabur bakti kepada rakyat dan negeri dan saya mengharapkan agar kita semua juga boleh mengunapakai darjah kebesaran KSM yang saya olah menjadi “Kerja Seperti Mahathir”,” katanya ketika menyampaikan amanat kepada pegawai dan anggota perkhidmatan awam Johor, hari ini.

Osman berkata dalam konteks dunia semasa yang berubah dengan cepat, rutin 8.00 pagi 5.00 petang dilihat tidak sesuai dengan aspirasi kerajaan semasa.

Oleh itu, penjawat awam perlu sentiasa produktif bersifat dinamik dalam menjalankan amanah dan tanggungjawab.

“Namun, jika perlu bekerja di luar waktu pejabat untuk memastikan segala perancangan menepati tarikh akhir, lakukanlah dengan penuh keikhlasan.

“Anda semua haruslah memberikan komitmen penuh kepada kerajaan baharu, bantu kami untuk menjalankan tugas yang akhirnya memanfaatkan rakyat. Sama-samalah kita berganding bahu kerana anda semua tulang belakang kejayaan sebuah kerajaan,” katanya.

Beliau dalam pada itu, mahu penjawat awam di negeri ini membuktikan tahap profesionalisme dengan mendokong aspirasi kerajaan semasa dengan turut sama menyinsing lengan melaksanakan program-program atau inisiatif kerajaan.

Menurut Osman, selaras rakyat yang meletakkan harapan cukup tinggi terhadap pentadbiran kerajaan baharu, maka, penjawat awam di negeri ini perlu segera merealisasikan semua perubahan dan dasar yang diperkenalkan.

“Lebih-lebih lagi pertukaran kerajaan berlaku selepas 61 tahun, pastinya ada di antara penjawat awam negeri yang sudah terbiasa dengan budaya dan cara kerja kerajaan sebelum ini.

“Jangan nanti kerana kelewatan dalam menyesuaikan diri dengan manifestasi kerajaan baharu, rakyat mempersoal kesungguhan pentadbiran ini dalam melaksanakan agenda utama Malaysia baharu,” katanya.

Turut hadir pada majlis amanat berkenaan, Setiausaha Kerajaan Negeri Johor Datuk Azmi Rohani, barisan exco Kerajaan Negeri dan ketua-ketua jabatan kerajaan.- BERNAMA