Malaysia Dateline

Kemasukan Bersatu ke dalam Pakatan Harapan perlu penjenamaan semula?

Penjenamaan semula Pakatan Harapan, ok ke?

 

Setelah Pas setuju bergabung dengan PERIKATAN yang diterajui UMNO satu ketika lalu, maka PERIKATAN berlogo Kapal Layar diubah nama kepada BARISAN NASIONAL dan logo pula diubah kepada Dacing.

Pakatan Rakyat yang musnah setelah dikhianati oleh Pas dijenamakan semula dengan nama Pakatan Harapan dan sudah bergerak hampir 2 tahun.

Tiba-tiba muncul Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dipersada politik tanah air ingin bersama menumbangkan UMNO/BN yang berketuakan PM Najib 1MDB.

Oleh itu ada syor agar PAKATAN HARAPAN dijenamakan semula setelah Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) menyatakan secara rasmi menyertai PH dengan satu nama yang lain agar ianya mempunyai satu nilai tambah yang boleh menggerakkan sokongan rakyat yang sudah 52% memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat pada PRU13 yang lalu.

Tun Razak berani mengubah nama PERIKATAN kepada BARISAN NASIONAL dan ia ternyata berjaya dari segi penjenamaan semula tersebut sejak 1974 hingga 2013 (10 kali pilihanraya)

Apa kata anda semua terhadap syor di atas, Ya atau Tidak?

Jika setuju apakah nama yang paling sesuai untuk menyaingi BARISAN NASIONAL yang sudah rosak dari kepala hingga ke ekor sekarang ini?

 

* Penulis adalah Setiausaha Amanah Kedah yang juga bekas wartawan Harakah. Tulisan ini mula disiarkan dalam FB beliau.