Beliau berkata, kenyataan Johari juga hanya merosakkan reputasi kerajaan PH di Kedah.

“Kenapa Johari buat kenyataan yang boleh merosakkan reputasi kerajaan PH negeri kedah? Beliau sudah lama jadi Ahli Parlimen Sungai Petani dan kenyataan seperti ini tidak harus dikeluarkan oleh salah seorang pemimpin senior PH di Kedah.

“Apa yang cuba dinyatakan atau diketengahkan oleh Johari ini? Kenyataan begini boleh mengguris perasaan sesama kawan!,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Johari semalam bahawa semua permasalahan di Kedah akan berubah sekiranya Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik menjadi Perdana Menteri.

Johari berkata, beliau yakin masalah di Kedah akan dapat diselesaikan dalam tempoh empat atau lima bulan akan datang.

kiri Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan Datuk Johari Abdul

Kata Johari lagi, penyelesaian akan dapat diatasi apabila Perdana Menteri ketika ini Tun Dr. Mahathir Mohamad menyerahkan jawatan itu dalam tempoh terdekat berdasarkan PH.

Sementara itu, Khairuddin turut mempertikaikan siri jelajah untuk mendapatkan input permasalahan rakyat di Kedah yang sedang dirancang Johari.

Katanya, perancangan itu juga seolah-olah menggambarkan Johari juga tidak menjalankan tugasnya dengan baik.

“Tidak perlu buang masa untuk menjelajah seluruh negeri kedah lagi tetapi terus bekerja tanpa banyak bercakap. Setiap fakta permasalahan rakyat di Kedah sepatutnya sudah direkodkan dalam ‘kepala otak’ Johari kerana beliau bukan pemimpin baharu di kedah.

“Kenyataan-kenyataan yang seperti ini tidak harus dikeluarkan oleh mana-mana pemimpin senior PH. Majlis presiden PH harus menegur mana-mana pemimpin yang mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang boleh mengganggu-gugat perpaduan sesama kita seterusnya merosakkan imej PH,” katanya.