Malaysia Dateline

Penyokong, reformis Anwar perlu terima keputusan PH

Aktivis rakyat Hishamuddin Rais mahu semua penyokong dan kumpulan reformis Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima keputusan Pakatan Harapan mencalonkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri ke-7.

Beliau berkata, dalam politik Dr Mahathir dilihat sebagai figura yang amat perlu ditonjolkan bagi memastikan kejayaan PH untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya akan datang.

“Di kalangan penyokong dan reformis yang telah berjuang sekian lama untuk pembebasan Datuk Seri Anwar yang mahukan beliau sebagai calon perdana menteri, hakikatnya Tun M mempunyai figura dan pengalaman yang kita mahukan untuk bersama PH menumbangkan BN.

“Mereka juga harus faham Tun M sebagai calon sahaja bukan calon interim. Itu kena faham,” ujarnya.

Tanpa mahu mengulas lanjut kata Hishammuddin lagi, beliau menerima keputusan tersebut dengan hati terbuka dan mengharapkan PH dapat membawa perubahan kepada Malaysia.

Beliau diminta mengulas mengenai sekumpulan 10 ahli kumpulan reformis yang mengadakan protes pagi semalam, .

Kumpulan yang mendakwadiri mereka  sebagai pejuang reformis 1998 itu mahukan PH memberi laluan kepada Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri, Presiden PKR Datuk Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Tindakan sekumpulan reformis yang mengadakan protes di hadapan IDCC Shah Alam itu mengundang perasaan tidak puashati dikalangan ahli AMANAH yang mempersoalkan tindakan mereka berhimpun.

Teguran itu menyebabkan seorang daripada ahli reformis didengar berkata mereka sudah memperjuangkan cita-cita untuk menjadikan Anwar sebagai Perdana Menteri ke-7 sejak 1998 lagi.

Kata-kata itu disambut pihak satu lagi yang menyatakan mereka sudah berjuang lebih lama sejak 1980-an dengan disusuli kata-kata kesat.

Pertengkaran itu berlaku selama lima minit sebelum ia dileraikan penyokong masing-masing.

Petang semalam melalui Muafakat Pakatan Harapan diumumkan Dr Mahathir dan Dr Wan Azizah masing-masing sebagai calon Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri dan  Anwar akan menjadi perdana menteri ke-8.

Turut diumumkan pembahagian kerusi Parlimen yang mana Bersatu memperoleh 52 kerusi; PKR (51); DAP (35) dan AMANAH (27).