Malaysia Dateline

Wan Kharizal Wan Khazim

Penyokong tegar Pas beralih sertai Amanah meningkat di Perlis

Beliau  berkata, Amanah Perlis kini  mensasarkan seramai 500 lagi ahli baru dan penyokong Pas yang akan mendokong Amanah menjelang pilihan raya umum(PRU) tidak lama lagi.

“Terlalu ramai ‘harum manis’ yang sedang menanti masa yang sesuai untuk menyertai Amanah.

“Majoriti daripada mereka adalah penyokong Pas yang sudah tidak selesa dengan sikap akrab pimpinan Pas dengan Umno.

“Lebih parah lagi apabila ramai antara mereka kesal dengan sikap Pas yang menolak hubungan baik dengan Pakatan Harapan (PH) sepertimana yang telah terjalin dalam PRU ke 13 yang lalu, ” tegasnya lagi.

Beliau juga berkata, Pas tidak boleh merasa bangga hanya dengan majoriti amat tipis kerusi tunggal yang mereka menang di Dun Sanglang dengan majoriti amat tipis 121 undi.

“Kemenangan Pas pada pilihan raya yang lalu juga adalah atas kesepakatan dalam pakatan ketika itu.

“Apakah mereka merasakan dengan majoriti 121 undi itu, ditambah dengan kehadiran penyokong PKR dan juga Bersatu akan memberi kemenangan sekali lagi dalam pilihan raya kali ini.

“Sedangkan terlalu banyak masalah rakyat di Perlis yang tidak mereka perjuangkan sehingga kini, ” jelasnya lagi.

Malah katanya PH mempunyai potensi untuk merampas lebih banyak kerusi yang ada di Perlis dalam PRU ke 14 yang akan datang tidak lama lagi.

“Antara kerusi yang berpotensi tersebut ialah Dun Pauh, Beseri, Sanglang, Indera Kayangan, Simpang Empat, Sena, Bintong, Santan, Kayang, Titi Tinggi, Kuala Perlis serta beberapa kerusi yang sudah dikenal pasti.

“Dalam PRU yang lalu, BN menang majoriti tipis sebanyak 540 undi bagi kerusi Berseri dan majoriti hanya 664 undi bagi kerusi Dun Kayang.

“Manakala bagi kerusi Guar Sanji pula BN hanya menang dengan kemenangan majoriti sebanyak 927 undi serta Simpang Empat dengan majoriti amat tipis sebanyak 85 undi, ” ujarnya lagi.

Selain itu katanya ketiga-tiga kerusi Parlimen di Perlis yang dimenangi oleh BN dalam PRU yang lalu, iaitu Padang Besar, Kangar dan Arau sudah tidak lagi selamat.

Beliau yang pernah menjadi calon mewakili Pas bagi kerusi Dun Berseri dalam PRU yang lalu turut berkata, kerusi Parlimen Arau yang dimenangi oleh Datuk Seri Shahidan Kassim dengan majoriti hanya 1,371 undi juga berpotensi untuk dimenangi oleh PH.

Tambahnya lagi, kegagalan Umno dan BN untuk membela nasib golongan marhaen termasuklah keperitan dan kos sara hidup yang amat membebankan rakyat Perlis kini mempengaruhi sokongan yang mampu diraih oleh PH tidak lama lagi.