Malaysia Dateline

Jabatan Perdana Menteri

Perbelanjaan JPM berkurangan RM9.9bilion tahun ini

Kerajaan Pakatan Harapan telah memotong lebih separuh perbelanjaan untuk Jabatan Perdana Menteri (JPM) kepada RM7.54 bilion tahun ini.

Memetik laporan Malaysiakini hari ini, ia adalah pengurangan sebanyak RM9.89 bilion daripada RM17.43 bilion ketika bekas perdana menteri Najib Razak memperuntukkan untuk jabatan itu pada tahun lepas.

Walau bagaimanapun, secara keseluruhan, kerajaan Pakatan Harapan menganggarkan perbelanjaan sebenar RM1.82 bilion lebih tahun ini daripada yang diperuntukkan Najib pada awalnya untuk kementerian-kementerian kerajaan.

Perubahan ini diperhatikan dalam dokumen-dokumen untuk perbelanjaan yang diharapkan oleh kerajaan Harapan pada tahun 2019, merujuk kepada angka pada 2018 yang disemak.

Potongan dari JPM mungkin dari langkah PH memansuhkan atau mengambil alih agensi di bawah jabatan perdana menteri.

Sementara itu, RM3.32 bilion juga perlu diperuntukkan bagi dua kementerian baru iaitu Kementerian Hal Ehwal Ekonomi (RM2.69 bilion) dan Kementerian Pembangunan Usahawan (RM636 juta).

Walau bagaimanapun, terdapat kenaikan belanjawan untuk pelbagai kementerian.

Tidak jelas sama ada peningkatan ini berlaku sebelum atau selepas perubahan kerajaan pada 10 Mei. Kementerian Kewangan, sebagai contoh, menyelamatkan perbelanjaan operasi sebanyak RM253 juta, tetapi perbelanjaan pembangunannya meningkat sebanyak RM4.1 bilion.

Kementerian-kementerian lain yang jumlah anggaran yang dijangka meningkat ialah: Kementerian Kerjaraya (RM1.98 bilion meningkat); Air, Tanah, dan Sumber Asli (RM1.27 bilion meningkat); Wilayah Persekutuan (RM352 juta meningkat); Sains dan Teknologi (peningkatan RM310 juta); dan Pengangkutan (peningkatan RM52 juta).

Juga yang melebihi belanjawan asal ialah Kementerian Dalam Negeri (peningkatan RM970 juta); Belia dan Sukan (peningkatan RM493 juta); Perumahan dan Kerajaan Tempatan (peningkatan RM432 juta); Komunikasi dan Multimedia (peningkatan RM105 juta); dan Sumber Manusia (peningkatan RM24 juta).

Sementara itu, Kementerian Pendidikan telah melebihi anggaran sebanyak RM104 juta setelah mengambil kira bahwa ia telah menyerap Kementerian Pendidikan Tinggi.

Kementerian yang dipotong belanjawan mereka adalah Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah (RM960 juta kurang); Pertahanan (RM366 juta kurang); Perdagangan Dalam Negeri (RM115 juta kurang); Pertanian (RM70 juta kurang); Perdagangan dan Industri Antarabangsa (RM49 juta kurang); Pembangunan Wanita dan Keluarga (RM1 juta kurang); dan Kesihatan (RM1juta kurang).

Belanjawan untuk tiga kementerian tidak berubah, iaitu Pelancongan (RM999 juta); Industri Utama (RM938 juta); dan Luar Negara (RM741 juta).

Di bawah pentadbiran Najib, apa-apa perubahan kepada anggaran perbelanjaan hanya akan tercermin dua tahun kemudian – sebagai contoh, anggaran perbelanjaan untuk 2016 hanya menunjukkan angka yang disemak semula dalam Bajet 2018.