Malaysia Dateline

Perbicaraan kes rayuan isu BAFIA Rafizi ditangguh ke 24 Okt ini

Perbicaraan kes rayuan Naib Presiden PKR Mohd Rafizi Ramli dan bekas kerani bank, Johari Mohamad terhadap sabitan dan hukuman mengikut Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan (BAFIA), ke atas mereka pada Februari tahun lepas, ditunda ke 24 Okt ini.

Peguam yang mewakili Mohd Rafizi, Ahmad Nizam Hamid berkata penangguhan itu berikutan pemimpin PKR berkenaan mengalami keracunan makanan.

“Rafizi tidak sihat kerana terkena keracunan makanan dan pihak kami sudah mengemukakan sijil sakit kepada mahkamah tadi.

“Susulan itu, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohd Yazid Mustafa menetapkan 24 Okt ini sebagai tarikh perbicaraan,” katanya ketika ditemui pemberita di luar mahkamah berkenaan, hari ini.

Permohonan rayuan itu difailkan Mohd Rafizi dan Johari bagi sabitan dan hukuman 30 bulan penjara ke atas mereka kerana didapati bersalah mendedahkan maklumat perbankan di bawah BAFIA tujuh tahun lalu.

Pada 7 Feb 2018, Mahkamah Sesyen Shah Alam mendapati, Mohd Rafizi, 42, bersalah kerana mendedahkan dokumen penyata baki akaun bank milik National Feedlot Corporation (NFC), National Meat & Livestock Sdn Bhd, Agroscience Industries Sdn Bhd dan akaun bank Pengerusi NFC, Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail kepada perunding media, Yusof Abdul Alim dan pemberita akhbar The Star, Erle Martin Carvalho.

Mohd Rafizi melakukan kesalahan itu di Ibu Pejabat PKR di Merchant Square, Jalan Tropicana Selatan, Petaling Jaya, pada 7 Mac 2012 dan didakwa mengikut Seksyen 97(1) BAFIA.

Turut disabitkan kesalahan, Johari, 48, yang didakwa mengikut Seksyen 112(1)(c) BAFIA, kerana bersubahat dengan Mohd Rafizi pada tarikh dan alamat yang sama.

— BERNAMA