Malaysia Dateline

Perbuatan Ahli Parlimen Labis guris perasaan umat Islam, titah Sultan Johor

Sultan Johor bertitah, perbuatan Ahli Parlimen Labis, Pang Hok Liong yang berucap dalam Masjid Tenang Stesyen, Labis, pada 10 Mei lalu sebagai mengguris perasaan umat Islam.

Titah Sultan Ibrahim Sultan Iskandar kepada Royal Press Office (RPO) hari ini, perbuatan wakil rakyat DAP itu satu pencabulan serius terhadap kesucian masjid sekali gus menggugat kedudukan Islam sebagai agama Negeri Johor Darul Ta’zim.

“Tindakan Ahli Parlimen Labis ini telah mendatangkan rasa kurang senang, kecewa yang amat mendalam dan menimbulkan bantahan umat Islam setempat serta umat Islam di Negeri Johor Darul Ta’zim.

“Perbuatan Ahli Parlimen tersebut dan mereka yang bertanggungjawab menganjurkannya telah mengguris perasaan umat Islam terutama dalam bulan Ramadan yang mulia ini di mana umat Islam dianjurkan untuk berkasih sayang dan mengelakkan perpecahan serta merapatkan saf dan perpaduan.

“(Ini) pencabulan serius terhadap kesucian masjid sekali gus menggugat kedudukan Islam sebagai agama Negeri Johor Darul Ta’zim.

“Pelanggaran sempadan yang telah saya sebagai Ketua Agama Islam Negeri Johor gariskan sebelum ini apatah lagi larangan ini baharu sahaja saya tegaskan semula melalui Pekeliling Majlis Agama Islam Negeri Johor,” titah baginda.

Titah Baginda, masjid adalah zon bebas politik yang merupakan tempat bagi mereka yang mahukan ketenteraman jiwa dan suasana damai bagi mendekatkan diri kepada Allah tanpa adanya unsur politik yang mendukung parti-parti tertentu di dalamnya.

“Anda boleh sahaja bercakap politik dan berbeza pegangan politik dari pagi hingga malam, dari kedai kopi ke hotel, dari tepi jalan ke puncak gunung bagi meraih sokongan tapi bukan di dalam masjid yang suci itu.

“Saya mempunyai tanggungjawab untuk memastikan bahawa kesucian masjid di Johor sentiasa terjaga dan bagi memastikan kesucian masjid itu.

“Saya mempunyai hak dan kuasa untuk menentukan kaedah dan mekanisma bagi memastikan masjid di Johor sentiasa dilimpahi dengan keredaan dan keampunan Allah serta ketenangan, kedamaian tanpa hiruk pikuk politik,” titah Baginda lagi.

Untuk rekod, Hok Lion, 62, yang merupakan Pengerusi DAP Bahagian Segamat pernah menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bekok pada 1990.

Dia adalah calon yang bertanding di kerusi DUN Jementah dan Parlimen Segamat sejak PRU-9 hingga PRU-12.

Pada PRU-14 tahun lalu, Hok Liong menang dengan majoriti 3,408 undi menentang calon MCA, Datuk Chua Tee Yong dan Pas, Datuk Sarchu Sawal.