Malaysia Dateline

Kedudukan Yang Dipertuan Agong tidak wajar disentuh

Perdana Menteri seolah-olah rampas kuasa Agong

Tindakan Najib Razak mengeluarkan kenyataan mewakili Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah bahawa baginda tidak boleh mencampuri usaha Deklarasi Rakyat yang dibuat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) adalah bercanggah dengan semangat Perlembagaan Persekutuan.

Timbalan Ketua Pemuda Amanah Nasional, Faiz Fadzil berkata kenyataan tersebut bersifat ‘ultra vires’ dengan kuasa Perdana Menteri di bawah Perkara 40(1A) Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan Agong bertindak atas nasihat PM.

“Apabila Perdana Menteri sendiri bertindak mengeluarkan kenyataan bagi pihak Agong, maka tindakan tersebut adalah melanggari Perlembagaan kerana seolah-olah Perdana Menteri mendahului Agong dan melebihi bidang tugasnya sebagai penasihat.

“Kenyataan tersebut seolah-olah bertindak merampas kuasa Agong,” ujarnya kepada Malaysia Dateline.

Beliau yang juga peguam berkata, Najib tidak sesuai untuk terus menjadi Perdana Menteri jika perlembagaan dan kuasa Agong pun tidak lagi dihormati.

“Corak pentadbiran yang tidak menghormati keluhuran perlembagaan adalah satu corak pentadbiran diktator,” tegas Faiz lagi.
Najib dalam kenyataannya, 21 September lalu berkata, Agong telah menjelaskan kepada Tun Mahathir bahawa baginda tidak boleh mencampuri usaha yang dibuat parti Bersatu.

Menurut Najib, deklarasi dibuat parti Bersatu itu tidak mematuhi perlembagaan dan sebarang amalan lazim iaitu melalui Parlimen dan sistem pilihan raya bagi rakyat membuat keputusan.