Perdaya presiden: Siapa 2 lagi pemimpin Pas

Perdaya presiden: Siapa 2 lagi pemimpin Pas
Siapakah dua lagi orang berpengaruh dalam Pas yang memperdaya presiden mereka sehingga Abdul Hadi menipu kepada umum bahawa Pas atau beliau tidak membuat sabarang bayaran kepada Claire?

Siapakah dua lagi orang berpengaruh dalam Pas yang telah gagal memberikan maklumat yang sebenar kepada presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sehingga beliau terpaksa ‘menipu’ dalam kes bayaran RM1.4 juta kepada Sarawak Report.

Ini berikutan laporan Malaysia Dateline dan Malaysiakini bahawa lima pemimpin Pas telah terlibat dalam rundingan dengan tokoh korporat yang dermawan Datuk Rameli Musa untuk membolehkan beliau mendahulukan bayaran itu kepada pengarang Sarawak Report, Claire Recastle Browm.

Malaysiakini telah mendedahkan tiga pemimpin Pas yang terlibat iaitu Setiausaha Agung Datuk Takiyudin Hassan, peguam yang juga AJK Pas Pusat Wan Rohimi Wan Daud dan bekas setiausaha politik Hadi yang juga Menteri Besar Terengganu, Dr Ahmad Shamsury Mokhtar.

Kini banyak pihak tertanya-tanya, siapakah dua lagi pemimpin Pas yang terlibat memberikan gambaran yang tidak betul kepada Hadi itu.

Sebelum ini, Hadi ketika bercakap kepada media berkata, beliau atau Pas tidak membuat sebarang bayaran kepada Claire selepas Pengarang Sarawak Report itu berkata, beliau menerima wang RM1.4 juta dari Hadi melalui Rameli Musa.

Claire mendakwa, peguam beliau menerima sekeping cek bayaran itu bagi membolehkan beliau bersetuju untuk membolehkan Hadi menarik balik samannya di London itu.

Menurut laporan, lima pemimpin Pas telah menjadi orang tengah untuk menyelesaikan isu saman antara Hadi dengan Claire.

Hadi membuat keputusan untuk menarik balik samannya terhadap Sarawak Report itu. Claire pula bersetuju tetapi dengan syarat kos guaman yang telah beliau tanggung akibat saman itu diselesaikan oleh Pas.

Dalam perbincangan itu, Claire setuju agar RM1.4 juta dibayar kepada beliau.

Lima pemimpin Pas itu terlibat berunding dengan Rameli Musa untuk membolehkan beliau mendahulukan bayaran itu dan bayaran balik akan dibuat oleh Pas kepada Rameli.

Namun apabila penarikan balik kes itu selesai, Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan beliau mempunyai maklumat Hadi membayar RM1.4 juta kepada Claire untuk membolehakn kes itu ditarik balik.

Claire pula dalam satu tulisannya di Sarawak Report mengesahkan mengenainya dengan menunjukkan salinan cek dan nombor cek itu.

Namun Hadi menafikan beliau atau Pas ada membuat sebarang bayaran kepada Claire.

Menurut Malaysiakini, Takiyuddin Hassan mengakui beliau antara pihak yang berbincang dengan tokoh korporat Rameli Musa berkaitan kes saman presidennya Hadi Awang dan Editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown di United Kingdom.

Bagaimanapun, kata setiausaha agung Pas itu, beliau hanya terlibat dalam perbincangan umum dan tidak tahu menahu berkaitan dakwaan Rameli membayar RM1.4 juta kepada Rewcastle-Brown untuk menyelesaikan saman itu.

“No, no, no, tak ada. Tak bincang tentang pembayaran dan tak pernah bincang,” katanya ditanya sama ada pertemuannya dengan Rameli membincangkan soal bayaran itu.

“Adalah bincang mengenai Sarawak Report secara umum tetapi pembayaran, jumlah pembayaran, kaedah pembayaran tak ada (sentuh).

“Kalau ada dibincangkan pun saya tak tahu. Tetapi semasa kehadiran saya tidak ada dibincangkan.”