Malaysia Dateline

Datuk SeriMukhriz Mahathir

Perjumpaan tertutup bersama Perdana Menteri hanya ‘rutin biasa’, kata Mukhriz

Perjumpaan tertutup Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bersama semua Ahli Parlimen, Senator dan Menteri Besar daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) semalam, hanyalah sekadar rutin biasa.

Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata ini kerana sebelum sidang Dewan Rakyat dan Dewan Negara di Parlimen bermula, sudah menjadi kebiasaan bagi Perdana Menteri untuk mengadakan pertemuan seumpama itu.

“Saya tidak pergi sebab ada majlis santapan di Istana Anak Bukit dan tidak pasti apa yang dibincangkan dalam perjumpaan itu tetapi ini perjumpaan biasa yang kita buat, ia (perjumpaan) macam ‘pre-council’,” katanya ketika ditemui pemberita di luar sidang Dewan Undangan Negeri (Dun), di Wisma Darul Aman di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas status dimuat naik Menteri Belia dan Sukan yang juga Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Syed Saddiq Syed Abdul Rahman bersama empat keping gambar di laman Twitternya semalam.

Status itu berbunyi: “Perjumpaan tertutup YAB Tun M bersama semua Ahli Parlimen-Senator-Menteri Besar dari Bersatu. Kami memberikan sokongan penuh kepada YAB Tun M dan akan fokus kepada perjuangan rakyat. Masalah rakyat, masalah kami. Tidak perlu bongkak dan sombong, ikhlas berkhidmat untuk semua”.

Mukhriz berkata perjumpaan seumpama itu adalah untuk memastikan pendirian kepimpinan Bersatu seiring dan selari dalam konteks Pakatan Harapan (PH).

“Sebab maklumlah ada setengah daripada MP Bersatu ini yang baharu, datang dari UMNO sertai kita, jadi kita nak seiringkan,” katanya.- BERNAMA