Malaysia Dateline

Perkara betul sekarang adalah PM meletakkan jawatan, kata Majlis Peguam

Majlis Peguam Malaysia berpendapat, tindakan yang paling bermaruah bagi Tan Sri Mahiaddin Md Yassin sekarang adalah meletakkan jawatan.

“Majlis Peguam berpendapat, cara terbaik sekarang adalah perdana menteri memulakan proses memulihkan negara dan membawa balik kegemilangannya, dengan menghormati semangat, perkataan dan kehendak Perlembagaan Persekutuan dengan cara mematuhi kehendaknya.

“Apabila Perdana Menteri tidak mendapat sokongan majoriti di Dewan Rakyat, langkah yang mulia dan terbaik adalah meletakkan jawatan, kerana ia adalah perkara betul yang perlu dilakukan,” kata Presiden Majlis Peguam Malaysia, A G Karidas.

Majis Peguam juga menyeru Parlimen menjalankan tanggungjawab mereka selari dengan kehendak Perlembagaan Persekutuan bagi memastikan kerajaan berfungsi dengan baik demi kepentingan negara.

Dalam ucapannya di televisyen nasional pada 13 Ogos 2021, Perdana Menteri mengakui bahawa beberapa Anggota Parlimen (“MP”) dari gabungan pemerintah telah menarik sokongan mereka kepadanya, menimbulkan keraguan apakah dia masih mempunyai sokongan majoriti di Dewan Rakyat.

Dia terus mengatakan bahawa dalam keadaan seperti itu, dia mempunyai dua pilihan menurut Perlembagaan Persekutuan – iaitu untuk mendapatkan persetujuan Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen dan mencadangkan agar pilihan raya umum diadakan, atau mengundurkan diri.

“Oleh itu, jelas bahawa dia sendiri mengakui bahawa kedudukannya tidak lagi mempunyai majoriti,” kata Karidas.

Namun, kata Karidas, Mahiaddin berpendirian, tidak ada anggota Parlimen lain yang menunjukkan bahawa dia mendapat sokongan majoriti anggota Dewan Rakyat.

“Dengan demikian, jika dia mengundurkan diri, tidak akan ada yang menggantikannya.

“Dan jika dia mengundurkan diri, seluruh Kabinet juga harus mengundurkan diri, yang akan menyebabkan negara ini tanpa pemerintahan yang berfungsi pada masa penting ini untuk memerangi wabak Covid-19,” beritahu beliau.

Untuk mengelakkan kekosongan pemerintahan dan kepemimpinan politik ini, Mahiaddin telah mengumumkan senarai terperinci reformasi perlembagaan dan Parlimen, serta perubahan prosedural dan praktikal pra-perundangan yang dia bersedia tawarkan sebagai pertukaran sokongan dari anggota parlimen dari Pembangkang semasa undi kepercayaan nanti.

“Dengan segala hormatnya kepada Perdana Menteri, soalan-soalan yang diajukan olehnya memperlihatkan salah faham mengenai kedudukannya di bawah Perlembagaan Persekutuan,” kata Karidas.

Fasal 43 (4) Perlembagaan Persekutuan jelas mengatakan:

“Jika Perdana Menteri tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti anggota Dewan Perwakilan, maka, kecuali atas permintaannya Yang di-Pertuan Agong membubarkan Parlimen, Perdana Menteri akan mengundurkan diri dari kabinet.”

Bagi Karidas, kata-kata itu jelas dan makna serta maksudnya tidak diragukan lagi.

“Sekiranya Perdana Menteri tidak lagi mendapat sokongan majoriti, kecuali atas permintaannya Yang di-Pertuan Agong membubarkan Parlimen, Perdana Menteri mesti mengundurkan diri.

“Perlembagaan Persekutuan juga tidak memperuntukkan bahawa Perdana Menteri hanya akan mengundurkan diri dari Kabinet sekiranya ada seorang anggota Parlimen lain yang dapat menunjukkan bahawa dia mendapat kepercayaan majoriti anggota Dewan Rakyat,” katanya.