Malaysia Dateline

Abdul Aziz Kadir

Perkukuh Pakatan Harapan keutamaan PKR Kelantan

Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kelantan menganggap isu perletakan jawatan politik dalam kerajaan negeri perkara kecil kerana tumpuan utama parti itu adalah untuk mengukuhkan Pakatan Rakyat (PH).

“Ini perkara kecil kerana tumpuan kita dari segi politik adalah untuk mengukuhkan PH dan soal hubungan dengan Pas tidak berbangkit lagi,” kata pengerusi majlis pimpinan negeri (MPN), Ab Aziz Kadir mengulas pergolakan parti itu mengenai jawatan politik di Kelantan.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mesyuarat majlis pengerusi PH Kelantan di pejabat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) di Kota Bharu hari ini.

Menurutnya, PKR Kelantan sentiasa bersama mendokong keputusan pihak pusat dalam semua perkara berhubung keputusan-keputusan parti.

“Apabila pihak pusat menerima keputusan Pas memutuskan tahalluf siasiy dengan kita, saya mengarahkan semua ahli parti tidak hadir dalam mana-mana pertemuan politik bersama parti itu.

“Tumpuan kita adalah bersama PH dan saya mengambil segala daya usaha untuk menjayakan kerjasama kukuh antara parti-parti dalam pakatan ini di Kelantan,” katanya.

Mengenai apa yang dilihat kecoh dalam PKR kerana kenyataan yang dibuat oleh ketua penerangan negeri yang dikatakan bercanggah dengan beliau, Aziz berkata perkara itu adalah biasa dalam perjalanan organisasi.

“Ini perkara biasa dan ianya hanya melibatkan perkara teknikal yang akan diselesaikan secara baik dan berhemah.” katanya.

Beliau bagaimanapun berterima kasih kerana pimpinan parti-parti rakan PH di Kelantan dilihat tenang dan tidak terikut-ikut dengan gelagat pihak yang cuba mengambil kesempatan.

“Ini perkara dalam parti dan saya bersyukur kerana pemimpin parti rakan memberi peluang sepebuhnya untuk kita selesaikan secara keluarga dalam parti kita.

“Sikap ini membuktikan semangat kerjasama yang tinggi di kalangan kita bagi menghadapi cabaran lebih besar pada masa depan,” katanya.

Isnin lalu Ketua Komunikasi PKR Kelantan Mohammad Azihan Che Seman mengeluarkan kenyataan mengenai peletakan jawatan beberapa anggota parti itu daripada kerajaan negeri.

Dalam kenyataan itu Mohammad Azihan memberitahu majlis pimpinan PKR Kelantan mengadakan mesyuarat khas pada 17 Mei dan 5 Jun lalu dan mengambil ketetapan bersetuju menerima keputusan Biro Politik PKR Pusat.

Katanya, keputusan untuk meletak jawatan dipersetujui untuk dilaksanakan pada 31 Julai 2017.

Bagaimanapun Pengerusi PKR Kelantan Ab Aziz Ab Kadir mendakawa kenyataan itu dibuat tanpa berbincang dengan kepimpinan negeri terlebih dulu.