Malaysia Dateline

Permohonan permit Majlis Daerah Pontian naik 100 kali ganda

Bakal calon Pakatan Harapan di Dewan Undangan Negeri N56 Kukup, Suhaizan Kaiat kesal apabila bayaran permohonan permit Majlis Daerah Pontian bagi tujuan kempen pilihan raya umum dinaikkan mendadak 100 kali ganda daripada RM50 kepada RM5,000.

Majlis Daerah Pontian (MDP) telah mewartakan bayaran baru pada 15 Mac 2018 sebelum parlimen dibubarkan pada 7 April 2018.

“Saya rasa cukup kecewa kerana kita sudah bayar deposit bahan kempen sebanyak RM3,000 kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), mengapa perlu ada lagi di bawah Majlis Daerah Pontian (MDP).

“Di PBT lain harganya berbeza contohnya seperti Majlis Perbandaran Muar (MPM), bayaran yang dikenakan hanya berjumlah RM200. Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP) hanya mengenakan bayaran sebanyak RM50.

Suhaizan Kaiat

“Perkara ini tidak masuk akal dan tiada langsung permakluman disalurkan kepada pihak kami terlebih dahulu. Hari Khamis, hari terakhir bekerja sebelum penamaan calon baru kita dimaklumkan,” tegas Suhaizan Kaiat.

Menurutnya, MBIP yang lebih maju mengenakan bayaran RM50 tetapi MDP yang lebih kecil mengenakan bayaran RM5,000. Kadar bayaran permit baru ini sesuatu yang tidak munasabah.

“Pemimpin pun dibuli, bayangkan bagaimana selama ini rakyat dibuli?”

Terdapat 2 kawasan parlimen dan 4 Dun dalam kawasan pentadbiran MDP.

Kawasan parlimen dan Dun terbabit adalah P164 Pontian, P165 Tanjung Piai, N53 Benut, N54 Pulai Sebatang, N55 Pekan Nanas dan N56 Kukup.