Malaysia Dateline

Persaraan kebahagiaan yang dinantikan?

Menginjak tahun baharu 2020 bermakna mereka yang dilahirkan pada tahun 1960 akan mencecah usia 60 tahun.

Pada usia 60 tahun, ramai dari kami (alumni MRSM PC 73) yang akan bersara dari perkhidmatan pekerjaan seperti yang ditetapkan dalam Akta 753. Persaraan, menurut kamus, adalah “menarik balik dari kedudukan atau pekerjaan seseorang atau dari kehidupan kerja aktif.”

Anda boleh menikmati persaraan apabila anda mempunyai sumber pendapatan yang tidak perlu diperolehi dengan bekerja.
Persaraan dan istilah “kebebasan kewangan” sering digunakan secara silih berganti.

Kedua-duanya diperolehi apabila anda mempunyai simpanan yang cukup, perolehan pendapatan pelaburan, dan  atau pendapatan pencen untuk menampung perbelanjaan hidup anda.Bekerja kini merupakan bukan keutamaan.Persaraan adalah konsep yang agak baru yang wujud apabila jangka hayat manusia meningkat.

Seratus tahun yang lalu, konsep persaraan adalah seolah tidak wujud. Manusia bekerja kerana mereka perlu dan mahu bekerja.
Sejarah Perancangan Persaraan menerangkan bagaimana konsep persaraan zaman moden kita bermula dengan gabungan peningkatan taraf kehidupan dan permulaan manfaat kerajaan yang di taja oleh kerajaan.

Contohnya di Amerika Syarikat, Akta Keselamatan Sosial diwujudkan dalam Tahun 1935. Di Malaysia kita menggunakan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (Employee Provident Funds).Sebelum program sedemikian, orang bekerja sepanjang hayat mereka, dan jika mereka tidak mampu bekerja, keluarga mereka dijangka menyediakan dan membantu kehidupan mereka.

Tidak ada umur bersara mandatori di Amerika Syarikat. Jika anda berumur 65 tahun ia dianggap persaraan piawai, tetapi di bawah peraturan hari ini,  Akta Keselamatan Sosial menentukan apa yang mereka panggil umur persaraan penuh anda berdasarkan tarikh lahir anda, dan ia bukan usia yang sama untuk semua orang.

Secara umum, bersara sebelum umur 60 tahun akan dianggap sebagai persaraan awal. Untuk mencapai dan menikmati persaraan yang tidak menyusahkan, anda perlu mula berjimat dan menyimpan wang pendapatan (dalam usia 20 atau 30 tahun) dan menyimpan sekurang-kurangnya 10% daripada pendapatan anda setiap tahun, atau jika anda bermula menyimpan lewat (dalam lingkungan 40 dan 50 tahun), anda perlu menyimpan sebahagian besar pendapatan anda, sebanyak 50% setahun.

Ramai orang tidak sabar dan bersedia untuk membuat perubahan gaya hidup yang mereka perlukan untuk penjimatan yang mencukupi bagi persaraan yang selesa. Kalau di Malaysia, bagaimanakah untuk menyimpan dengan cukup jika keadaan ekonomi yang tidak menentu, kos sara hidup yang tinggi. Hanya mereka yang bijak dan mampu sahaja yang berupaya mengimbangi kesesakan yang dihadapi.

Satu alternatif adalah untuk mempertimbangkan persaraan sambilan, di mana anda perlu mendapatkan pekerjaan yang anda suka dan nikmati, walaupun hasil pendapatannya adalah kurang. Sebaik-baiknya kerja ini cukup untuk menampung perbelanjaan hidup anda, dan memberi masa wang persaraan anda untuk terus berkembang sebelum anda menggunakannya untuk perbelanjaan.

Walaupun kebanyakan orang mempunyai impian untuk bersara dengan tenang dalam beberapa kapasiti, banyak kajian telah mendapati bahawa majoriti pesara didapati tidak berapa cukup selamat dan gembira apabila sampai masa bersara atau berhenti bekerja.

Dengan dana pencen  atau persaraan ‘tidak menentu’ dan rakyat umumnya tidak mempunyai simpanan yang mencukupi dan diperlukan, pesara yang akan datang mungkin mendapati diri mereka akan bekerja lebih lama daripada yang mereka mahukan jika mereka tidak menjimatkan lebih banyak pada tahun-tahun pra-persaraan mereka.

Apabila anda semakin hampir untuk bersara, anda tentunya ingin dan  akan mahu memantau pelaburan persaraan anda dengan teliti.
Luangkan masa untuk mempelajari konsep pelaburan asas supaya anda memahami bagaimana pelaburan persaraan anda menghasilkan pendapatan untuk anda kemudian dalam kehidupan dan berapa pendapatan yang mereka hasilkan.

Anda juga perlu memutuskan sama ada anda mahu menyimpan sebahagian besar wang persaraan anda dalam pelaburan yang selamat atau memperuntukkannya di pelbagai jenis pelaburan.
Tetapi beberapa ‘unit pelaburan’ kini termasuklah ASB, ASB, Tabung Haji, Mutual Funds dan lain-lain lagi adalah tidak menyakinkan dan terkesan jaminannya. Betul atau tidak?

Salah satu keputusan terbesar yang anda akan buat ialah apabila bersara. Satu lagi ialah berapa banyak yang perlu dibelanjakan semasa bersara. Anda juga perlu membuat keputusan untuk mula mengambil dan menggunakan caruman simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja , dan bertentangan dengan kepercayaan popular, ia tidak semestinya terbaik untuk mengambilnya lebih awal, dan anda tidak perlu mengambilnya sebaik sahaja anda layak.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak faedah kalau anda sanggup menunggu dan bersabar. Sekiranya anda mempunyai pencen, anda akan mempunyai beberapa keputusan pencen tetap untuk dibuat seperti memutuskan sama ada untuk mengambil sekaligus atau wang anuiti, dan jangka masa untuk memilih seperti faedah untuk hidup anda sahaja, atau manfaat yang memberi faedah berterusan untuk pasangan anda jika anda meninggal pada usia lebih awal.

Untuk membantu anda membuat keputusan ini, pertimbangkan untuk mencari perancang persaraan yang layak. Anda perlu memahami perbezaan antara perancangan persaraan, perancangan kewangan dan nasihat pelaburan. Kemudian belajar bagaimana memilih penasihat kewangan yang berkelayakan.

Dan akhirnya, persaraan adalah apa yang anda mahu ianya berlaku atau seperti mana yang anda inginkan. Apa yang anda mahukan ialah persaraan yang bahagia, bukan sekadar persaraan “perolehan”.Mencapai persaraan yang bahagia akan mengambil beberapa perancangan dan pencarian jiwa dan ia akan menjadi bernilai dan bermakna jika anda mampu dan bijak merencanakannya.

*Penulis adalah seorang pendidik senior