Pertemuan Najib Zahid dan Ku Li petunjuk awal halatuju Umno

Oleh BORHAN AHMAD

Pertemuan tiga pemimpin utama Umno, Presiden Datuk Seri Zahid Hamidi, Penasihat Barisan Nasional Datuk Seri Najib Razak dan Penasihat Umno, Tengku Razaleigh Hamzah memberikan petunjuk awal halatuju parti itu menjelang pemilihan pimpinannya yang dijangka tahun ini.

“Bagi saya pertemuan ini sangat penting dalam menyusun halatuju Umno menjelang pelihan raya ke 15 nanti.

“Ia adalah persiapan pertarungan dalam Umno menjelang pemilihan parti itu yang diadakan tahun ini,” kata penganalisis politik dari UTM, Kuala Lumpur, Dr Mazlan Ali.

Dr Mazlan yakin, mereka bertiga berbuat demikian bagi menyatakan dengan jelas sikap mereka dan halatuju yang perlu diikuti oleh ahli-ahli dan penyokong Umno.

“Yang menarik juga ketiga-tiga mereka memberitahu secara terbuka pertemuan ini dalam Facebook masing-masing,” kata Mazlan yang menunjukkan kesepatan di kalangan mereka bertiga.

Zahid sebelum ini memberi jaminan pemilihan parti itu akan tetap diadakan tahun ini.

Beliau berkata, walaupun tarikh pemilihan parti belum ditentukan, namun ia akan diadakan selewat-lewatnya hujung tahun ini.

TIGA KUMPULAN DALAM UMNO

Menurut Mazlan, menjelang pemilihan Umno tahun ini, terdapat tiga kumpulan yang sedang berebut pengaruh dalam Umno.

Mereka adalah kumpulan yang diketuai oleh Najib dan Zahid yang tidak mahu bekerjasama dengan Bersatu.

Kumpulan juga adalah mewakili pandangan majoriti akar umbi Umno sebagaimana yang dinyatakan dalam mesyuarat agung bahagian masing-masing Januari 2021 lalu.

Kumpulan kedua adalah kumpulan yang mahu mempastikan Umno bekerjasama dengan Bersatu dan Perikatan Nasional (PN) dalam PRU-15 nanti.

Jurucakap utama kumpulan ini, kata Mazlan, adalah Tan Sri Annuar Musa.

Kumpulan ketiga adalah mereka yang mengambil sikap untuk mengkaji kebaikan dan keburukan kerjasama dengan Bersatu.

Kumpulan ini diketuai oleh Timbalan Presiden Umno sekarang, Datuk Seri Muhamad Hassan.

“Pertemuan mereka bertiga ini adalah untuk mengukuhkan kedudukan kumpulan yang menentang Bersatu yang disepakati oleh ketiga-tiga mereka,” kata Mazlan lagi.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan selepas pertemuan itu, perkara pertama yang mereka akan laksanakan adalah memastikan suara akar umbi Umno didengar dan dilaksanakan.

“Apa yang diputuskan oleh akar umbi, Umno mesti tegas mendengar dan melaksanakan amanah akar umbi tanpa sebarang kompromi,” kata kenyataan itu.

Najib dan Zahid dengan jelas menolak kerjasama dengan Bersatu, begitu juga Tengku Razaleigh.

“Namun yang lebih jelas lagi, kalau ketiga-tiga mereka bersatu bermakna, Pas juga tidak ada tempat dalam Umno jika kumpulan mereka menang dalam pemilihan nanti,” kata Mazlan.

Ini berdasarkan kenyataan keras Tengku Razaleigh sebelum ini bahawa “Pas adalah pelacur politik” yang telah menimbulkan kemarahan di segenap lapisan Pas.

Pertemuan mereka bertiga juga dianggap sebagai usaha mereka untuk persiapan kepada halatuju Umno sekiranya Najib dan Zahid tidak lagi boleh memimpin Umno selepas mendapat tekanan dari Bersatu melalui kerajaan Perikatan Nasional.

“Mereka mahu menunjukkan jalan kepada penyokong Umno, kedudukan mereka adalah selamat walaupun Najib dan Zahid tidak lagi boleh memimpin Umno tetapi mereka masih ada Ku Li,” kata Mazlan.